Det gør du hvis din hjemmeside bliver hacket
Mange hjemmesider bliver løbende hacket. Men hvad gør man egentlig hvis ens hjemmeside bliver hacket? Her får du en guide.
Hvis man bliver hacket bliver der ofte vist en eller anden besked på ens hjemmeside, som f.eks. at “Your website is hacket”. Andre gange bliver der installeret malware på ens hjemmeside, hvor den så bliver udnyttet til at sprede en virus eller lign. Nogle gange bliver din webside også bare omdirigeret til en anden side, f.eks. konkurrencer eller en låneside.
Man bliver ofte bange for aldrig at få ens hjemmeside og måske forretning oppe at køre igen. Måske etablerer man en backup, men straks bliver den hacket igen. Det kan lige pludselig koste en masse tid og penge.
Mange websiteejere er faktisk ret naive og tror aldrig de kunne blive hacket. Men det er meget naivt, fordi mange sites bliver løbende hacket. Og det er ikke kun kendte eller hyppigt besøgte sites – men selv sider der måske kun får 20 besøgende hver dag bliver også hacket. Så du ER i farezonen.
Udover at du mister besøgende, kan du faktisk også blive blacklistet af Google. Og det betyder at du også skal kæmpe med at få fjernet denne blacklist igen bagefter.
Meld det ud på de sociale medier
Det første du skal gøre er at melde ud på de sociale medier at din webside er blevet hacket. Meld det ud på Facebook, Twitter og Google plus hvor dine kunder findes. Så ved de at det er altså ikke dig der omdirigerer dem til en anden side.
Herudover får du faktisk tit hurtig hjælp fra dem du har i dit netværk – også tit gratis hjælp. Du bliver overrasket over hvor mange der står klar til at hjælpe dig hvis det sker.
Kontakt din webudbyder
Så skal du straks kontakte din udbyder af dit webhotel. Måske kan de hjælpe dig med en backup? Måske er flere websider hacket og du er bare en del af en stor gruppe? Måske kan de hjælpe med at udbredre fejlen?
Sørg derfor ALTID for at den webhoteludbyder du vælger har backup og en god kundeservice. Her kan jeg bl.a. anbefale Meebox eller Unoeuro der har begge dele.
Etabler en backup
Så skal du have etableret en backup fra før du blev hacket. Det er vigtigt altid at have sådan en backup klar. Måske din webudbyder også kan hjælpe dig med en, hvis du ikke har en.
Fjern sårbarheden
Du skal også have fundet frem til hvor sårbarheden findes i dit system. Her kan det være du får brug for hjælp af professionelle, men dette er vigtigt.
Mange har bare etableret backup’en og så bliver den hacket igen en time senere. Få endelig fundet fejlen, og få den rettet.
Skift passwords
Skift så passwords for alle brugere på din webside. Nogle af dem kan have været hacket og kan have været indgangen til websiden. Skift dem til et sikkert password.
Installer en firewall
Så skal du installere en firewall der beskytter dig mod hackere. Har du WordPress kan jeg anbefale iThemes Security plugin. Denne sender dig en mail, så snart nogen prøver at hacke din side.
Du kan også læse denne artikel omkring andre ting du kan gøre for at forebygge hacking af din side.