5 gode råd til at håndtere spam-mails
Spam-mails er blevet hverdagen for mange. De får mails med reklamer i massevis som skal slettes, men det værste er at nogle af disse mails udgiver sig for at være nogen de ikke er, og måske snyder nogen til at installere en virus eller deltage i en konkurrence. Her giver jeg 5 gode råd til hvordan du detekterer spammails og dermed undgår fusk og snyd. Senest har en række store virksomheder og kommuner været ramt af spammails der ledte til installation af en farlig virus, der krypterede harddisken og forlangte penge for at låse den op igen. Disse mails kom angiveligt fra Post Nord.
Her kommer de 5 råd.
1. Tryk aldrig på links fra afsendere du ikke forventer mails fra
Hvis du trykker på links, kan de lede til en hjemmeside med virus eller lign. Så hvis du får en mystisk mail med et link fra en ukendt person, skal du ikke trykket på linket.
Du skal heller ikke gøre det hvis det kommer fra en du kender. Ofte anvender bagmændende mail adresser fra nogen du kender, så du kan nemt blive snydt. Stil dig selv spørgsmålet: Har jeg selv en dialog igang med denne person? Forventer jeg en mail fra ham?
Læg også mærke til om der er stavefejl eller at det er skrevet på en anden måde end du vil forvente fra afsenderen.
2. Tjek om du er på korrekt hjemmeside
Hvis du nogensinde skal logge ind på en hjemmeside, så tjek om du er på den korrekte hjemmeside. Hvis du f.eks. skal logge ind på NemID, bør du tjekke om du er på den korrekte hjemmeside for NemID. Det kan nemlig være en snydehjemmeside.
Det svære er at bagmændende ofte opretter nye hjemmesider der har en URL adresse der minder meget om den rigtig – måske bortset fra at domænet er .NET i stedet for .DK.
3. Kontroller at hjemmesiden er krypteret
Hvis du skal logge ind et sted eller gennemføre en betaling, bør du tjekke om hjemmesiden er krypteret. Dette kan du se ved adresselinjen, hvor der vil blive vist en hængelås der er lukket.
4. Kontroller om det er det korrekte link
Hvis du nogensinde skal trykke på et link, så tjek om linket også leder samme sted hen som du tror. Åbn mailen på en computer (i stedet for mobiltelefon) og hold så markøren over linket. Så vises der ofte destinationen af linket.
Hvis den URL adresse du får når du peger på linket er anderledes end den der skrives med skrift, skal du være mistænktsom.
Tænk også om destinations-URL-adressen virkelig er et sikkert sted at lande. Vær især mistænksom hvis URL adressen ender på .ru (Russisk hjemmeside) da en del spam stammer derfra.
5. Oplys ikke NemID eller kodeord
Giv aldrig dit NemID eller kodeord til nogen. Stol aldrig på, hvis Skat i en mail f.eks. beder dig om at scanne dit NemID ind. Det ville de aldrig gøre. Det samme gælder et kodeord eller oplysninger for dit betalingskort.
Hvis du følger nogle af disse gode råd, vil du formentlig aldrig blive snydt af spammails.