5 ting du kan gøre hvis domænet er optaget

Har du lige fundet det perfekte domæne og så tjekker du om domænet er optaget og det er det desværre 🙁 Så er du ikke den eneste. Her får du 5 ting du kan gøre, når du allerede har fundet ud af at dit yndlingsdomæne er optaget. 

1. Er der et andet domæne?

For det første bør du overveje om der er andre domæner der er lige så gode eller måske bedre. Sæt dig ned med et stykke papir og en kuglepen og lav så en brainstorm omkring hvilke domæner der passer til dit projekt.
Du skal nemlig regne med at hvis dit domæne er optaget, så er der ikke særlig gode chancer for at du får det vristet fra ejermanden. Så tjek lige om der ikke er et andet domæne der er lige så godt.

2. Spørg om du må købe

Hvis du så finder ud af at det yndlingsdomæne du har fundet, faktisk ER dit yndlingsdomæne, så må du forsøge at kontakte ejermanden. Gå til DK-hostmasters hjemmeside og søg efter domænet nede i bunden af siden under “Find .dk domænenavn”. Så får du Whois oplysningerne for domænet, hvor du kan se hvem der ejer domænet.
Her vil der ofte stå et telefonnummer på ejeren, hvad enten det er en virksomhed eller en privatperson. Prøv evt. at ringe personen op og hør om der er muligheder for at du kan købe domænet af ham.
Hvis du ikke kan lide at ringe, så prøv at taste domænet ind i browseren og gå til hjemmesiden og se om der ikke der er andre kontaktmuligheder, som f.eks. en e-mail adresse.

3. Lav en domæneklage

Hvis ejeren ikke vil af med domænet, kan det være der er grundlag for en domæneklage. Det er DK hostmaster der administrerer DK domæner i Danmark og Domæneklagenævnet der behandler domæneklager.
I Danmark har vi mulighed for at tage domænet fra en anden, hvis den anden har brudt reglerne om god domæneskik eller lign. Der skal generelt meget til, men det sker hver eneste måned at et domæne skifter ejer på den måde. Og det er væsentligt nemmere end for andre domæner, såsom et .COM domæne.
For at kunne indgiv en domæneklage, skal du dokumentere hvorfor ejeren har brudt reglerne om god domæneskik og hvorfor du har mere fortjent domænet end ham. Det kan f.eks. være:

  • at du har varemærket der svarer til domænenavnet.
  • at domænet f.eks. svarer til dit efternavn.
  • at ejeren udelukkende har domænet for at sælge det.
  • at ejeren ikke anvender domænet (ikke nok alene).
  • at ejeren udelukkende har domænet for at genere dig (ofte grund i familiestridigheder).
  • at domænet har væsentlig mere værdi for dig end den nuværende ejer (oftest ikke nok alene).

Prøv derfor at sætte dig lidt ind i hvordan en domæneklage fungerer og prøv så på det. Der er intet at miste.

4. Skriv dig på ventelisten

Hvis du endnu ikke kan vriste domænet fra ejeren, må du vente til han engang ikke vil have domænet længere. Her kan det være en fordel at skrive dig på ventelisten hos DK hostmaster, hvilket koster 75 kroner pr. år.
Gå til denne side og søg på domænet. Her vil du så blive tilbudt at komme på ventelisten.

5. Find et andet domæne

Nu er dette jo lidt af en gentagelse fra punkt 1, men ikke desto mindre er dette konsekvensen hvis ikke de andre ting har virket. Har du ikke kunnet få domænet fra ejeren, hverken frivilligt eller med tvang, så er du nødt til at finde et andet domæne mens du venter på ventelisten.
Så sæt dig ned igen og lave en brainstorm over interessante domænenavne. Der er ofte en del domæner der er interessante.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
mest stemt på
nyeste ældste
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x