Beregn strømforbrug for server
Hvis du overvejer at anskaffe dig din egen fysiske server, at have stående hjemme, kan det være relevant at beregne strømforbruget. Dette kan især anvendes hvis du skal sammenligne driftsprisen med f.eks. prisen på at leje en ekstern service. I denne korte guide vil jeg kort beskrive hvordan man omregner strømforbruget i Watt (W) der er angivet på apparatet, så du ved hvad det koster pr. år.
Ofte står der i specifikationerne for apparatet strømforbruget i Watt (W). Watt er en enhed der betyder det samme som Joule (J) pr. sekund (s). Joule er netop en energienhed og derfor angiver denne størrelse altså energiforbruget pr. sekund.
Reelt set er strømforbruget der angives for en enhed dog ofte angivet i Wh (Watt-hour) også selvom der skrives W. Wh er strømforbruget pr. time i stedet for pr. sekund.
På apparatet findes der ofte både angivet strømforbruget for apparatet ved standby og strømforbruget ved aktiv brug. I praksis skal du nok beregne strømforbruget ved standby, da du aldrig ved hvor meget aktiv brug du kommer til at få. Så standby-prisen giver en god ide om hvad det koster at have apparatet stående og køre i 24 timer hele året rundt.
Et eksempel kunne være at den bruger 15 W ved standby og 33 W ved aktiv brug.
Beregn strømforbrug pr. år
Så nu vil vi beregne strømforbruget ved standby pr. år. De 15 W var altså faktisk Wh, så vi skal i første omgang gange med 24 timer, så vi får strømforbruget pr. døgn. Dette giver altså 15*24 = 360 J/døgn = 0,360 kJ/døgn
Så skal man gange med strømprisen. Her kan du kigge på gennemsnitsprisen på din strømregning, da den svinger meget. Et godt bud ville være 1,98 kr. pr. kWh.
Derefter ganger du blot de to tal for at få strømforbruget pr. døgn. Dvs. enheden bruger 0,360*1,98 = 0,713 kr./døgn.
Herefter kan du jo bare gange dette med 365 dage for at få strømforbruget pr. år. Dvs. enheden bruger 0,713*365 =260 kr. Med andre ord koster denne enhed altså 260 kr. pr. år at have kørende.
Er det meget?
Dette kan man så sammenligne med priser på et VPS (Virtual Private Server), som du bl.a. kan købe hos Unoeuro til 186,54 kr. pr. måned – altså næsten det samme som det koster at have din egen server kørende i et helt år.
Der er jo så en del andre ting du skal tænke på. Hvis du har din egen server, har du selvfølgelig mulighed for også at få en del mere plads og RAM end du billigt kan få hos en VPS udbyder.
Men til gengæld skal du så også helt selv sørge for opsætningen, sikkerheden, backup, driften osv. Dele af dette administreres jo af VPS udbyderen, så du kan slippe for det.
Men har du mod på at have din egen server, skal du jo bare springe ud i det. Med din egen server kan du selv køre din egen Webserver, Mailserver, Cloudserver osv.