Hvad er bitcoins?

Bitcoins er en såkaldt kryptovaluta, som er blevet udbredt over hele verden, men ikke særlig accepteret af myndighederne. 
Bitcoins er en valuta ligesom kroner eller dollars. Det er bare ikke en valuta der er bundet op på penge på samme måde som at vi har mønter til kroner. Det er nemlig en såkalt virtuel valuta. Ligesom danske kroner har forkortelsen DKK, har bitcoins forkortelsen BTC eller XBT.
Det var en mand der hedder Satoshi Nakamoto der opfandt teknologien bag bitcoins i 2008. I 2009 udgav han hele teknologien som open source, så alle kunne bruge den.
Det der er ideen ved bitcoins er at man kan handle med hinanden uden om banker. Transaktioner foregår P2P (peer-to-peer), dvs. direkte mellem to klienter. Ligesom der løbende skabes nye penge for almindelige valuta, så sker det samme i bitcoins, men det sker ved kryptografiske algoritmer.
Bitcoins er derfor ikke reguleret af nogen lovgivning ligesom almindelige valuta. De skabes af algoritmer på internettet ved noget man kalder for minedrift eller mining. Og alle kan være med.

Sådan fungerer Bitcoins

Bitcoins fungerer udfra en protokol som kaldes for Bitcoins protokollen, og indeholder de regler og standarder der gælder for valutaen. Mange udviklere vedligeholder protokollen, der også ligger P2P og derfor deles af mange klienter.
Ligesom du skal bruge en pung til almindelige penge, skal du også bruge en pung eller wallet til Bitcoins. Denne wallet er en klient der skaber det P2P netværk, hvor alle transaktioner kan foregå. Netværket forbinder til bitcoins adresser der er en slags kontonumre på 27-34 tegn. Ligesom man ved rigtige penge skal kende modtageren kontonr. skal man også dette ved bitcoins.
En af de markante karakteristika for betaling med bitcoins, er at det kan foregå anonymt. Man kan nemlig overføre penge til en modtager, der modtager bitcoins fra mange. Her blandes pengene og sendes herefter videre. Herved er der ikke sporbarhed mellem bitcoins adressen og modtageren ved transaktionen. Dette kaldes for en tumbler eller en blander, netop fordi bitcoins blandes her.
Det at bitcoins adressen og dens ejer holdes adskilt har af flere blevet beskyldt for at kunne bidrage til kriminalitet.

Skabelse af nye bitcoins

Antallet af bitcoins er en endelig mængde på 21 millioner. Der skabes nye af disse bitcoins ved at de deles ud efter mining, således at jo mere mining man foretager desto større sandsynlighed er der for at få bitcoins.
Den endelige mængde af bitcoins gør at det med tiden bliver sværere og sværere at få bitcoins.

Andre kryptovalutaer

Bitcoins er den mest udbredte og nok reelt den eneste kendte kryptovaluta, men der findes faktisk flere. I 1994 var der en kryptovaluta kaldet for eCash og før 2008 fandtes også den valuta der hedder Rippie.
Herudover har succesen fra Bitcoins ført til skabelsen af en lang række kryptovalutaer kaldet Litecoin, Peercoin, Dogecoin, Namecoin, Mastercoin og Primecoin.
For nyligt har også nogle af folkene bag bitcoins gået ud for at lave en ny kryptovaluta der hedder decred.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
mest stemt på
nyeste ældste
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x