Facebook’s nye kryptovaluta er på vej – men den møder modstand
Facebook er på vej på kryptovalutamarkedet med deres egen kryptovaluta Libra, men den møder modstand.
Efterhånden er der kommet mange alternativer til kryptovalutaen Bitcoins, og nu er Facebook også på vej ind på kryptovaluta markedet. Den har fået navnet Libra.
Selve valutaen kommer ikke fra Facebook selv, men fra et firma som de støtter der hedder The Libra Association. Den består udover Facebook af 27 andre medlemmer, herunder Calibra, Uber, PayPal, Mastercard, Visa og Spotify. Det bør dog nævnes at PayPal, Visa, Mastercard og eBay for nyligt valgte at trække sig fra samarbejdet.
Facebook ønsker en kryptovaluta implementeret via Facebook, fordi de synes at det at sende penge online skal kunne foregå lige så let som at sende et billede. Det kommer altså til at minde lidt om løsninger som MobilePay, som vi har i Danmark. Bare hvor det bliver muligt over hele verdenen
Hvad er Libra?
Libra er ligesom Bitcoins en ren digital valuta, altså ikke en fysisk valuta. Transaktionerne vil også ligesom Bitcoins registreres i en Blockchain, som medlemmerne af organisationen vil styre. I modsætning til Bitcoins, så er det planen med Libra at dens værdi skal hænges op over en “rigtig” værdi så den bliver mere stabil. Noget man kalder for “Stablecoin”.
Det betyder i praksis at Libra formentlig vil have en beholdning med rigtig valuta, og det er værdien af denne beholdning der bestemmer kursen for den enkelte Libra.
Libra er ikke helt så decentraliseret som for eksempel Bitcoins, og det gør at der faktisk er nogen der ikke betragter den som en rigtig kryptovaluta. Overførslerne kommer jo kun til at foregå på de servere som Libra Association stiller til rådighed.
Der er både fordele og ulemper ved denne centralisering. Ulemperne er selvfølgelig at valutaen er mindre liberal. Men en fordel er at overførslerne kommer til at kunne foregå hurtigere. For eksempel kan Bitcoins, der er en decentraliseret kryptovaluta, kun håndtere cirka 7 betalinger per sekund. Libra forventer man vil kunne håndtere 1000 overførsler per sekund. Til sammenligning kan en VISA betaling håndtere ca. 24000 overførsler per sekund.
En anden fordel vil være at Libra formentlig vil få en mere stabil værdi, fordi man binder den op på rigtige værdier og fordi den ikke er helt så liberal. Bitcoins har for eksempel haft ekstremt svingnende kurser, hvilket er godt for investorerne, men skidt for brugerne.
Selve overførslerne med Libra ved vi ikke helt hvordan det vil blive implementeret. Måske det bliver en indbygget del i Facebook Messenger og WhatsApp eller også vil det blive en selvstændig Wallet. Vi ved heller ikke hvilke virksomheder der vil tilbyde betaling med Libra.
Libra møder modstand
Facebook er dog kommet ind i en modstand i forbindelse med implementeringen af denne kryptovaluta. Dette skyldes ikke mindst deres dårlige rygte i forbindelse med Cambridge Analytica Skandalen. Det får folk til at tænke, at hvis man ikke kan tiltro Facebook deres e-mail eller telefonnummer, hvordan skulle man så kunne tiltro dem deres penge. Her har Facebook brug for at arbejde med deres image.
Faktisk er det så slemt, så nogle amerikanske politikere taler om at tvinge Facebook til at bryde sit selskab op i flere dele, så de ikke får den monopollignende status de har i dag.
Facebook selv har lovet at de ikke vil bruge de data som der indsamles i forbindelse med betalinger til at målrette reklamer til brugerne. Det betyder at hvis du for eksempel betaler for et par sko med Libra, vil du ikke risikere at du bagefter får reklamer for sko i Facebook.
Valutaen er ikke helt færdigudviklet endnu, og det er den juridiske del heller ikke. Vi forventer at høre mere til den i 2020, og så bliver det spændende hvornår den bliver endeligt lanceret. Ville du tiltro Facebook dine dato om online betalinger? Kunne du finde på at bruge Libra? Skriv gerne din mening i kommentarerne.