FreeBSD – et operativsystem du (måske) ikke kendte
FreeBSD er et operativsystem der mange gange forveksles med Linux, men som er sit helt eget operativsystem. Se her hvad det er og hvilke forskelle der er i forhold til Linux.
FreeBSD er et frit og open source operativsystem, der baserer sig på Unix ligesom Linux. Det anvendes især til servere, ligesom Linux, men kan principielt sagtens anvendes til desktop computere også. Ofte vil du høre FreeBSD blive forvekslet med Linux, hvilket nok skyldes at de på mange måder minder om hinanden og har mange ting til fælles. Men der er faktisk tale om to forskellige operativsystemer.
Det har FreeBSD og Linux til fælles
Inden vi lige kommer ind på de ting, der adskiller FreeBSD og Linux, så lad os lige se på hvad de har til fælles.
Både Linux og FreeBSD er baseret på Unix, og begge operativsystemer opfylder stort set det der kaldes for POSIX-standarderne. Det er nogle standarder der sikrer, at operativsystemerne taler bedre sammen. Filsystemerne er opbygget efter samme hierarki, begge systemer kan tilgås med en shell og programmering til de to systemer foregår groft sagt efter de samme principper.
Det betyder også at FreeBSD og Linux langt hen ad vejen virker med de samme værktøjer og programmer. Hvis de ikke gør, kan et program nemt ændres så det også er kompatibelt med det andets system.
Forskelle i Licens
Licensen bag FreeBSD og Linux minder meget om hinanden, men der er alligevel nogle forskelle. Linux baserer sig nemlig på en GPL licens, mens FreeBSD baserer sig på en speciel FreeBSD licens. Begge licenser gør at de to operativsystemer er frie og open source. Du kan altså frit se og rette i kildekoden, og udviklingen af systemerne gøres åbent.
Men FreeBSD licensen er mindre restriktiv end GPL licensen. GPL licensen giver lov til at se, distribuere og ændre i kildekoden, men resultatet skal fortsat udgives under en GPL licens. Her er FreeBSD licensen lidt anderledes, fordi du må ligeledes se, distribuere og ændre i kildekoden, men du behøver så ikke udgive resultatet under samme licens. Det eneste krav er at licensen, for den del af kildekoden der stammer fra FreeBSD, bliver bevaret og annonceret i det endelige produkt.
Med andre ord kan personer og virksomheder tage den frie kildekode og lave ændringer, men de ændringer behøver de så ikke dele med fællesskabet igen, som er tilfældet ved Linux.
Der er selvfølgelig fordele og ulemper ved begge typer licenser. Men det er en fordel for producenter, at de kan lave nogle tilføjelser og sælge produktet, uden at de behøver at dele det med alle. Det gør det attraktivt at udvikle ting til FreeBSD.
Linux har en kerne – FreeBSD har det hele
En anden forskel er at teknisk set er Linux kun en systemkerne, der udvikles primært af Linus Thorvald. Den er egentlig ikke meget værd i sig selv, men ved at kombinere med en masse programmer, bliver Linux til hvad det er.
Her er FreeBSD anderledes, fordi det indeholder ikke kun en systemkerne, men generelt hele operativsystemet. Det betyder at en del basale programmer er en del af FreeBSD og ikke tilføjelser hertil. Det siger sig selv, at det basale FreeBSD derfor taler bedre sammen, i forhold til hvis det var stykket sammen fra flere kilder.
FreeBSD udvikler og udgiver også en del software under FreeBSD licensen, så du med operativsystemet har en række programmer der er udviklet sammen med selve operativsystemet. Dette er også forskelligt fra Linux, der stykkes sammen fra mange forskellige steder.
Du kan læse mere om projektet og downloade FreeBSD herfra. Jeg håber at denne artikel gav dig et overblik over hvorfor FreeBSD og Linux er forskellige, og hvorfor det er vigtigt at huske på, når der tales om de to operativsystemer.