Mastodon og Ytringsfriheden – Har man ytringsfrihed på Mastodon?

I denne artikel skal vi se nærmere på ytringsfriheden når vi bruger Mastodon. Vi vil se nærmere på om Mastodon er et godt sted at gå hen, hvis man har behov for højt niveau af ytringsfrihed.

Når man taler om debat på sociale medier, kan man ikke undgå en debat om ytringsfrihed nu og da. Fordi når man har et socialt netværk følger der også moderation med, og med moderation kan nogle stille spørgsmålstegn ved hvorvidt deres ytringsfrihed er blevet kompromitteret.

For eksempel har flere hævdet de har fået frataget deres ytringsfrihed på Twitter, når deres tweets er blevet blokeret eller deres konto er lukket, fordi de skriver om noget bestemt på Twitter. Det er selvfølgelig ikke helt rigtigt, fordi selvom man ikke kan ytre sig på Twitter, så kan man ytre sig alle mulige andre steder. Og man kan ikke sige at Twitter som socialt medie er nødt til at acceptere hvad som helst på deres platform. Nogle vil mene man skal kunne skrive hvad som helst på Twitter. Andre vil mene at det vil medføre for meget fake news, og at man derfor skal moderere fx. fake news. Det er en hårfin balance.

Men hvor ligger den balance så ved Mastodon?

Jeg mener at Mastodon samlet set tilbyder mere ytringsfrihed end fx. Twitter. Dette skyldes at enhver kan starte en ny Mastodon instans og så på denne sætter reglerne for hvad man må skrive på serveren. Og hvis man ikke må skrive noget bestemt på én server, så kan man flytte sin profil til et sted hvor man gerne må skrive det. Hvis man nu gerne vil skrive en masse fake news eller har nogle særlige politiske holdninger, så kan man altid åbne en instans hvor dette er tilladt, og dermed skrive det.

Men samtidig tilbyder Mastodon også en større moderationsret. Du har flere muligheder for at blokere dele af Mastodon, fx. hvis der er en server der ikke skal deltage i dit fællesskab. Det er den del der har været kritiseret for at medføre et stort netværk af en masse små ekkokamre. Det kan man selvfølgelig risikere, men i virkeligheden så opfylder det princip et godt princip omkring ytringsfriheden: Du har ret til at skrive hvad du vil, men andre har ret til at lade være med at høre hvad du siger.

Derfor mener jeg også at Mastodon kan rumme mange forskellige holdninger. Den kan både rumme grupper der har behov for et højt niveau af ytringsfrihed og mindre moderation, men samtidig også andre grupper der mere har behov for et højt niveau af moderation.

Det vigtigste synes jeg er, at der er åbenhed omkring hvilken moderationspolitik din Mastodon instans har. Det er hos nogle instanser lukket, mens det hos andre er mere åbne. Jeg ville altid kun vælge en Mastodon instans der er åbne omkring hvilke servere og personer de blokerer, så jeg kan tage stilling til hvor jeg skal have min profil. Det er nemlig ikke sikkert at jeg vil udelukkes fra at læse noget en person har skrevet, bare fordi admin på min server ikke kan lide denne person. Det er et af de kriterier jeg har, når jeg skal vælge en Mastodon server. Andre har andre kriterier, og det er sådan set også fint.

Hvis du vil se hvilke servere din Mastodon instans blokerer for, så trykker du på siden “Om” ved dit servernavn forneden. Så går du ned i bunden og kigger på “Modererede servere”, og folder du den ud kan du se en oversigt. Nedenunder kan du se et eksempel på tre servere der er blokeret. Disse tre servere er blokeret, fordi det er spamservere, der ikke har til formål andet end at angribe Mastodon servere.

Hos andre servere vil du se at disse informationer ikke er offentligt tilgængelig. Så ser det således ud:

Prøv at gå til din Mastodon instans og tjek om den offentliggør hvilke servere der blokeres. Bemærk at man her ikke nødvendigvis ser blokering af enkeltprofiler.

5 1 vote
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
mest stemt på
nyeste ældste
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x