Cambridge Analytica skandalen – Deres version

Hvad kunne få et anerkendt analysefirma til at købe og misbruge data fra 85 millioner Facebookbrugere? Cambridge Analytica fortæller nu deres side af sagen. 
Cambridge Analytica sagen bliver ved med at rulle. Facebooks direktør Mark Zuckerberg har de seneste to dage været til krydsforhør om sagen, senest i dag i Repræsentanternes hus. Samtidig træder direktøren for Cambridge Analytica i dag tilbage, efter de i ugevis har været i søgelyset som den skurk der købte og misbrugte data fra 85 millioner Facebookbrugere.
Nu laver Cambridge Analytica damage control, for at se om de kan tøjle mediebilledet af dem selv. Senest har de lanceret hjemmesiden cambridgefacts.com, hvor de selv påstår de vil bekæmpe de myter der er opstået under Cambridge Analytica sagen. Hjemmesiden fortæller altså deres side af sagen.

Vi købte Facebookdata helt lovligt

Ifølge Cambridge Analytica, så købte de Facebookdata fra de 85 millioner brugere helt lovligt og i god tro. I 2014 skrev firmaet SCL Elections kontrakt med Global Science Research (GSR), der er ejet af Aleksandr Kogan, som var manden der skabte app’en der indsamlede de massive mængder af data.
GSR var forpligtet til at overholde datalovgivningen i Storbritannien og sikre sig at de data de indsamlede var indsamlet med samtykke. GSR fik derfor data fra Facebook via Facebooks API, der tillod app’en at indsamle informationer fra både de brugere der anvendte app’en og deres venner. Altså også nogen der ikke havde givet samtykke.
Cambridge Analytica understreger derfor, at de ikke har hacket Facebook, og har ikke indsamlet nogle ulovlige data.

Vi brugte kun data til træning

Ifølge Cambridge Analytica brugte de kun dataene indsamlet fra Facebook til træning. Dataene repræsenterede nemlig kun et billede der en smule afveg fra tilfældige data, og de mente derfor ikke de kunne bruges. Derfor besluttede Cambridge Analytica sig for at erstatte dataene med deres egen forskning.

Vi slettede data da Facebook bad os om det

Ifølge Cambridge Analytica så slettede de dataene, da Facebook bad dem om det. Da Facebook fortalte at dataene var indsamlet på et forkert grundlag, sikrede Cambridge Analytica sig at GSR havde slettet data.
For et års tid siden bad Facebook om yderligere at få det sikret. Derfor lavede Cambridge Analytica en intern undersøgelse, og skrev herefter et certifikat der skulle dokumentere at dataene var blevet slettet.

Data blev ikke brugt i præsidentvalgkamp

Ifølge Cambridge Analytica brugte de ikke de data de havde fået fra Facebook, til at påvirke præsidentvalgkampen.

Christopher Wylie er ikke en whistleblower

Tidligere ansat hos Cambridge Analytica Christopher Wylie er i medierne blevet beskrevet som en whistleblower, men dette er ikke helt sandt ifølge Cambridge Analytica. Han var ansat af SCL Elections og forlod arbejdet juli 2014.
På hjemmesiden Cambridgefacts.com kan du altså læse nogle af nuancerne set fra Cambridge Analytica’s synspunkt. Læs også hvad der generelt er sket i Cambridge Analytica sagen her.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
mest stemt på
nyeste ældste
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x