Danske Mastodon Servere og stabilitet
I denne artikel sætter vi fokus på serverstabilitet når du skal vælge hvilken server du vil oprette en Mastodon profil på.
Hvis du overvejer at oprette en profil på Mastodon eller måske flytte din profil fra en international server til en dansk server, så er der flere ting du skal overveje, for at finde den helt rigtige server til dig. Jeg synes nogle af de vigtigste faktorer, når man skal vælge server er følgende:
- Er serveren stabil?
- Hvilken risiko har jeg for at serveren pludselig lukker?
- Passer serveren ordentlig på mine data?
Ud over dette findes der selvfølgelig en lang række andre faktorer, såsom temaet for serveren, om du er i målgruppen for serveren, om serveren har åben for nye medlemmer osv. Dem kan du læse mere om her, men i denne artikel vil jeg fokusere lidt mere på hvad du kan kigge på, når du skal vurdere stabiliteten for en server.
Er serveren stabil?
Stabilitet af servere er noget kompleks noget, som ikke er let at sætte tal på. Tal for oppetid kan nemlig være kompliceret at fortolke, fordi nedetid for en server kan fx. også betyde at serveren bliver opdateret, hvilket på sigt kan være rigtig godt for en server. Der er også forskel på om serveren er nede en enkelt gang i nogle timer end mange gange få minutter, idet det nok er det sidste du bliver mest irriteret over, når du skal gå ind på din Mastodon profil.
Men vi kan vel allesammen forestille sig en server, hvor serveren er nede ofte når du vil ind på din Mastodon profil eller hvor den tager lang tid om at svare? Selvom det ikke altid er nemt at fortolke tal der dækker over disse ting, er det ofte noget af det bedste vi har.
For de danske servere findes der en række oversigter, hvor du kan se stabiliteten for de forskellige servere. Denne oversigt er den bedste der findes på nuværende tidspunkt. Her tjekkes om serveren svarer hvert minut og hvis serveren gentagne gange ikke svarer, så karakteriseres den som at værende nede.
På oversigten kan du blandt andet se den gennemsnitlige svartid i millisekunder for de forskellige danske servere. Her er det klart at det er bedst at serveren svarer hurtigt, dvs. en så kort svartid som mulig. Det er det her der gør at når du går ind på din Mastodon profil, så skal du ikke vente for lang tid på at serveren svarer.
Du kan her på de nuværende resultater se, at top 3 for danske servere der svarer hurtigst er Uddannelse.social, Mastodon.samtale.rocks og Expressional.social. Mastodon.samtale.rocks er desværre for nylig lukket ned, så her kan du ikke længere få en profil. Uddannelse.social er en nicheserver, for dem der interesserer sig for uddannelse og skole generelt. Expressional.social er en generel dansk server, hvis målgruppe er alle og du skal derfor som udgangspunkt ikke opfylde nogle særlige krav for at oprette en profil her.
På oversigten kan du også se oppetiden for de enkelte servere. Nedenunder kan du for eksempel se den der gælder for Expressional.social. Du kan her se at det seneste kvartal har Expressional.social haft en oppetid på over 99,9% hvilket er rigtig flot. Det svarer til at serveren kun er 26 sekunder nede hver dag i gennemsnit. Du kan ikke forvente en oppetid på 100% for en server, men en oppetid over 99,9% er rigtig flot.
I den anden ende kan du finde den nyere danske server Frederiksberg.social, der godt nok ikke har mange brugere, men ikke ser ud til at have den bedste oppetid på nuværende tidspunkt. Den har en oppetid på kun 91,0%, hvilket svarer til at serveren er nede mere end 2 timer hver eneste dag. Det er rigtig meget og det er nok ikke så sjovt at have en Mastodon profil på sådan en server, hvor man ikke kan komme ind på sin profil.
Hvis du skal vælge en dansk Mastodon server, kan du prøve at gå ind på oversigten og tjekke de nyeste data for stabilitet ud.
Hvilken risiko har jeg for at serveren pludselig lukker?
Et skrækscenarie for de fleste der har oprettet en profil på et socialt medie er hvis profilen pludselig forsvinder og alle dine data er tabte. Desværre er det en risiko der kan være ved et decentralt socialt medie som Mastodon, og alle de andre servere der findes på Fediverset for den sags skyld.
Første gang jeg blev opmærksom på denne problematik var da Datataffel.dk pludselig lukkede. Det var en fejl, men væk var alle brugeres data fra den ene dag til den anden, og der var ingen backup 🙁 Sket er sket, men læren af det er at man som bruger måske skal sætte sig ind i hvad serverejeren har tænkt sig mht. backup.
Nogle Mastodon servere skriver selv en del om det på deres Om-side. Den mest detaljerede beskrivelse har jeg fundet for Expressional.social, som meget detaljeret gør rede for hvordan serveren bliver drevet og hvad du kan regne med. Det ville gøre mig som bruger mere tryg ved at den der driver serveren også har tænkt sig at passe på min profil.
Nogle gange lukker serverne dog ikke ved en fejl, men af andre årsager. Måske serverejeren har mistet lysten til at drive serveren? Måske der ikke kom så mange profiler på serveren som serverejeren regnede med? Nogle gange har vi slet ikke en forklaring, serveren lukker simpelthen fra den ene dag til den anden.
Det har vi i Danmark set to eksempler på for nyligt. Den ene er Fynbo.social som lukkede fra den ene dag til den anden, og der har ikke været nogen officiel forklaring på hvorfor det skete og om serveren nogensinde kommer op igen. Den anden er Mastodon.samtale.rocks, som også for nylig er lukket. Det var tale om servere med forholdsvis få brugere, men det viser principielt at det her med at servere lukker igen, det kan ske.
Det kan være svært at forsikre sig helt imod, men en af de kvalitetssikringer der findes er servere der er listet på Joinmastodon. Disse lever nemlig op til kravene i Mastodon Server Covenant, som er et sæt regler der bl.a. inkluderer at man skal have styr på backup og at hvis man har tænkt sig at lukke serveren, så giver man brugerne mindst et varsel på tre måneder til at finde en anden server.
Der findes lige nu kun to danske servere, der er listet på Joinmastodon. Det er serverne Expressional.social og Mstdn.dk. Begge servere er generelle Mastodon servere, dvs. målgruppen er som udgangspunkt alle. De er også begge åbne for nye medlemmer. De kan derfor være et godt bud, hvis du skal vælge en dansk server.
Passer serveren ordentlig på mine data?
Vi har allerede været inde på hvordan du tjekker om serveren tager backup. Hvis serveren er listet på Joinmastodon, så skal de tage daglig backup, så det betyder at dine data ikke bare forsvinder.
Du kan også selv tage en backup af dine data, ved at gå ind i Indstillingerne for din profil, vælge Import/Eksport, så Eksport og så anmode om et arkiv. Desværre kan du ikke importere denne til en anden profil.
Hvilken dansk Mastodonserver skal jeg vælge?
Men hvilken server skal du så vælge? Jeg ville klart vælge en af de servere der er listet på Joinmastodon, fordi det sikrer mig så godt muligt for at serveren har styr på backup og også giver mig et varsel hvis de lukker serveren. Indtil videre er det kun Expressonal.social og Mstdn.dk der står på den liste.
Jeg ville så kigge på ovenstående oversigt over stabiliteten. Her synes Expressional.social at have en bedre svartid, men oppetiden er fin for begge servere. Jeg ville helt klart ikke vælge en server, der lå med en meget lav oppetid eller lang svartid. Både Expressional.social og Mstdn.dk er fine servere.
Herudover ville jeg selvfølgelig også kigge på alle de andre ting. Jeg synes det er en fordel at Expressional.social har installeret Glitch versionen af Mastodon, som giver lidt ekstra muligheder end den klassiske Mastodon. Desuden tæller det også positivt at de har beskrevet så detaljeret hvordan de driver serveren, og desuden gør meget for at udvikle det danske Mastodon-samfund. Fx. har de lavet et værktøj som tester hvad du kan gøre for at lave en god Mastodonprofil. De har også lavet de værktøjer som overvåger serverne i Danmark, en lang række guides og det danske Mastodon relay.
Jeg håber dette gjorde dig klogere på hvad du kan tænke på, når du skal undersøge om den server du vælger er stabil. Hvis du har nogle spørgsmål eller måske nogle tilføjelser er du meget velkommen til at skrive en kommentar. Hvis du allerede har en Mastodon profil, og gerne vil flytte den til en dansk Mastodon server, så kan du tjekke hvordan man gør i denne artikel.
@aphandersen 1/2 Jeg synes tema og regler bør fylde langt mere i valg af instans, end oppetid og “sikkerhed”. Høj oppetid er selvfølgelig fint, men jeg tror ikke det i praksis er det store problem. At en server lukker ned er et problem – men *kun* fordi man ikke kan downloade sine data og tage dem med til en anden instans. Tre måneders advarsel er fint, men ikke rigtig noget man kan bruge til noget, IMHO. Det er nemt at flytte, men træls, fordi man ikke får data med.
@aphandersen 2/2 Sikkerhed… beskyttelse, af ting man uploader til internettet? Krypteret backup? Really? Selvfølgelig er email og password noget der skal beskyttes, men ønsker vi virkelig, at alle instans-ejere har den store netværk-eksamen? Hvis man følger opsætningsvejledningen og kører med ssh-key, firewall, to-faktor på admin-kontoer, osv, så synes jeg personlig man har gjort hvad der kan forventes. Er der brug for mere, så bør det være en del af opsætningsvejledningen.
@hr_mortensen @jeppe nej, jeg taler om generel backup, ikke krav til at det skal være krypteret. Men backup er et rimeligt krav
PS. @aphandersen snakker ikke om krypteret backup, men om styr på backup. Og naturligvis skal man have styr på det – men det er ret simpelt, så det burde ikke være et issue.Men fx social.data.coop har krypteret backup, hvilket jeg ikke forstår og betragter som overkill, og noget som jeg ikke synes bør være et kriterie i sit valg af instans.
@rpix Jeg tror det er forskelligt hvad der betyder noget for den enkeltes valg af instans, stabilitet og backup (ikke nødvendigvis krypteret) er noget der betyder noget for mig. At man skal have styr på backup burde være simpelt, men alligevel har vi eksempler på at der ikke var det – se fx. eksemplet med Datataffel hvor der ikke var backup. Nogle tager også fx. kun backup 1x månedligt.
@rpix @aphandersen kunne ikke være mere uenig – sikkerhed, backup og “sikkerheds” ting er mega vigtige. 99% af folk der kommer til Mastodon har implicit en forventning om det er drevet som BigTech. Hvis ejeren ikke har den store (eller lille) netværkseksamen, men gerne vil bidrage med mangfoldigheden til Mastodon server valg, så kan man betale sig fra den slags via. f.eks. https://masto.host/ der sørger for der er styr på de ting 🙂
Masto.host – Fully Managed Mastodon Hosting
@rpix @aphandersen sikkerhed, databeskyttelse og god drift er ikke “personlig præference” – der er nogle meget veletablerede og faktuelle udgangspunkter man kan måle sig op mod på den front (SOC/SOX).Hvis en server er *åben* (står i reglerne/about siden) omkring den bliver drevet på amatørplan (aka ikke professionelt) så er det selvfølgelig helt fint – men det skal godt nok være eksplicit kaldt ud da de fleste implicit vil antage professionel drift
@rpix @aphandersen det sidste #dkmastodon har brug for er en server med 100vis af brugere der forsvinder og forside nyheder på BT/EB med overskriften “Væk! Julie har mistet alle sine venner. Brugerne raser” fordi en Mastodon server ikke havde styr på backup eller bare lukker ud af det blå – det ville være skadeligt for hele #ActivityPub miljøet i #DK
activitypub
dk
dkmastodon
@jippi @rpix @aphandersen de fleste brugere finder nok en server via joinmastodon.org og alle der får listet deres server der, har sagt ja til at leve op til kravene listet her: https://joinmastodon.org/covenant ,-der kontrolleres dog nok ikke, om der leves op til kravene.Note: Jeg har bevist valgt at bruge en gl. tysk server med mange brugere (og håber at de lever op til “ordnung muss sein”-tankegangen) 😆
Mastodon Server Covenant for joinmastodon.org
@Webwasp @jippi @rpix det tror jeg også de fleste gør og derfor er det også godt at vi nu har fået to danske servere med på listen
@jippi @rpix @aphandersen Det er rigtigt, ikke mindst mens det er ved at få fodfæste. Det er da også de færreste, der ville have deres email hos en entusiast (jeg tænker, at vi heromkring nok kender folk, der kunne bære tilliden, men generelt).
@jippi @rpix @aphandersen Der er i øvrigt en god diskussion af modellen og økonomien i nytårsepisoden af Datasnak med @adambindslev og @engell.
@mjjzf @rpix @aphandersen @adambindslev @engell Den her? 🙂 http://podcast.samdata.dk/datasnak-163-den-rlige-tipbonanza
DataSnak: Datasnak 163 – Den årlige tipbonanza
@jippi @rpix @aphandersen That’s it. Den handler også om alt muligt andet, rimeligvis, men de bruger lidt tid på Mastodon
@mjjzf @jippi @rpix fedt den sætter jeg lige på i bilen når jeg skal på arbejde om lidt 🙂
@mjjzfTak fordi du deler. Det podcast vil jeg tjekke ud. 😊 @jippi @rpix @aphandersen
@jippi @aphandersenHvis folk har en forventning om at mastodon bliver drevet som bigtech, så har vi et stykke oplysningsarbejde foran os. Selvfølgelig skal instanser ikke trække stikket over natten, og selvfølgelig skal de lave backup, men jeg ser ingen grund til at instanser imellem konkurrerer på sikkerhed. Jeg tror ikke det er en parameter brugerne efterspørger, og jeg synes vi skal lære dem at vælge instans ud fra andre kriterier.
@rpix @jippi vi kan vel blive enige om at hvis man som instans vælger at fokusere på noget andet, så skal det også stå klart for de brugere, der vælger at oprette sig der?
@rpix @aphandersen ser ikke sikkerhed som “konkurrence mellem instancer”, men baseline/table stakes som de fleste ville forvente er på plads og fungerer. Er det så det eneste parameter? nej, slet ikke – men er det (for de fleste) et vigtigt et? ja, absolut. Har skrevet mine tanker om det her https://guide.toot.as/guide/choosing-a-server/ og gjort en del ud ad af forklare hvordan jeg vil køre tingene her https://expressional.social/docs/#about-the-server
Choosing a Mastodon server – Masto Guide
@rpix @aphandersen “nørderne” som os der forstå Mastodon, ActivityPub etc etc kan måske have en holdning til folk skal “oplæres” og “oplyses” – men når det kommer til stykket så vil 95% af dem der kommer på Mastodon nok i virkeligheden have en (bedre) Twitter oplevelse og har implicit den samme forventning til drift, sikkerhed mm. De 95% jeg gerne vil servicere – er massere af plads til de 5% der vil noget andet 🙂
@jippi @aphandersen Jamen, jeg tror ikke vi er så uenige. Jeg mener også man bør kunne forvente som minimum backup og en måneds varsel på opsigelse. Du vælger at fremhæve at det er noget du går op i, og fint nok, men jeg synes ikke det er noget man som bruger bør vælge instans ud fra.
@rpix @aphandersen Hvor står I i diskussionen om Mastodon as a service?Altså hvis eksempelvis en person eller forening kunne få kørt sin Mastodon-drift hos f.eks. simply.com, ligesom email? Jeg synes, at det er et oplagt næste skridt, men jeg har hørt meget pushback om det. @aphandersen, jeg tror at du havde erfaring med masto.host?
@mjjzf @rpix ja Mastohost fungerer rigtig fint og det er der jeg har min single user instans. Synes det er fint hvis man som forening ikke vil stå for ansvaret for serverdriften selv, at man så vælger managed hosting. Ligesom man ville gøre med en webside eller email. Det ville være godt hvis Simply eller lign. også ville tilbyde managed Mastodon hosting
@mjjzf @aphandersen @jippi masto.host har lukket for tilgang. Jeg synes det ville være perfekt, hvis nogen (noget for dig, @jippi?) kunne lave sådan en service her i dk. Det er ikke svært at leje en VPS og opsætte en instans, men der er alligevel nok mange der gerne vil betale for at få andre til at klare opsætning, opdatering, backup, m.m.
@rpix @mjjzf @aphandersen tanken har strejfet mig et par gange. Det setup jeg har nu her er rimelig “turn key” men pris-margin på den slags services er ikke særlig gode desværre, så rent økonomisk ville det ikke være en god nok forretning for mig i forhold til hvad min fritid ellers er værd 😃 Det approach jeg har taget pt er at hjælpe de andre servere hvor jeg kan (og bliver spurgt) – stiller mig altid til rådighed til snak om Mastodon og teknisk generelt 🙂
@rpix @mjjzf @aphandersen hvis det var mere konsulent drevet til foreninger osv kunne det fungere – men at blive vækket kl 03 for $6/mo server der er nede er ikke særlig højt på min 2023 ønskeliste 😆
@rpix @mjjzf @jippi ja, jeg tror Mastohost aktuelt har venteliste. Men vi har helt klart brug for flere managed hosts, herunder også i DK. Bliver også et behov hvis vi begynder at se foreninger og firmaer lave deres egen instans.
@aphandersen Det var en bra artikel om alternativa Mastodon servrar i Danmark. Hoppas det kommer upp en liknande för hur det ser ut i Sverige.En annan sak som jag hoppas få se är ett bra sätt att hålla dåliga individer borta så dessa inte tillåts förstöra eller få olika instanser spärrade.Gott slut och Gott Nytt ÅrHilsen fra Sverige
@jeppe for at putte sikkerhed lidt perspektiv. Hvis krypteret backup mv. er krav til et socialt medie, så med risiko for at fornærme nogen, så poster noget der slet ikke hører hjemme på www
@anderspuck @aphandersen ja tak Anders👏
@aphandersen @bentesorgenfrey Tak. Det er altså nogle rigtig gode og hjælpsomme blogindlæg om Mastodon og Fediverset, som du laver.
@anderspuck @aphandersen tak var naturligvis til Andreas 😊
@bentesorgenfrey @anderspuck tusind tak til jer begge
@aphandersen for serverdriften og dens kontinuitet ja. For at gemme brugernes trutterier, ikke så vigtigt tror jeg.
@aphandersen “Here lies one whose name was writ in water” står der på Keats gravsten i Rom. Så den med backup for at bevare truttene tror jeg ikke helt på. Hvis serveren lukker, finder vi en anden.
@Hovedorganet fint du har det sådan, men tror mange forventer at der er styr på noget så simpelt som backup når de opretter sig
@aphandersen Hvis vi absolut vil sikre vores trut for eftertiden er bedste løsning alligevel kopi på egen hard disk.
@Hovedorganet ja det skulle klart være muligt at trække en fil ud man selv kunne gemme og så importere den på en anden server eller fedivers software hvis man ønsker det
@aphandersen Forsvinder serveren er der en anden. Denne charme og det demokrati har vi ikke haft før, og det, tror jeg, er det væsentlige.
@Hovedorganet ja det er godt, men hvis indholdet forsvinder så man så skal starte forfra, så tror jeg ikke der skal mange eksempler til før folk bliver trætte af det
@aphandersen Skal serveren være dansk? Det var brdsite jo ikke. Og er det ikke lidt som at melde sig ind i EU for at promovere “køb dansk?” Vi trutter jo fint med hinanden på tværs af servere alligevel.
@Hovedorganet man kan vælge begge dele som man vil. Vælger du dog en dansk server skal du ikke arbejde så meget for at finde dansk indhold i starten