Defragmentering af computer – er det nødvendigt?
Mange der engang har haft Windows 98 har sikkert prøvet at defragmentere en computer. Formålet var at gøre PC’en hurtigere. Af og til hører jeg stadig nogen anbefale at man skal defragmentere sin computer for at gøre den hurtigere. Men dette er en myte.
Defragmentering var nemlig nødvendigt i de gamle Windows dage – faktisk helt frem til Windows XP.
Men det har ikke været nødvendig siden Windows Vista. I Windows Vista, 7 eller 8 er defragmentering nemlig helt automatisk og man behøver derfor ikke selv tænke på det. Har man det der hedder en SSD harddisk er defragmentering slet ikke nødvendigt og er derfor også slået fra.
Så med mindre du har en computer med Windows XP eller tidligere, skal du slet ikke tænke på defragmentering mere. Det sker automatisk hvis det er nødvendigt – og har du hastighedsproblemer er det formentlig ikke årsagen.
Bruger du Mac behøver du heller ikke være bekymret for defragmentering. Det sker også helt automatisk.
Hvad er egentlig defragmentering?
Nu hvor vi er igang med defragmentering, kan vi også lige så godt gennemgå hvad det er. Når data gemmes på en harddisk, gemmes det i blogge. Disse blokke kan gemmes spredt over hele harddisken, så afstanden mellem to blokke som egentlig skal læses lige efter hinanden, ligger langt fra hinanden. Her siger man at dataene på harddisken er fragmenteret.
Dette gør at det tager lang tid at læse data på harddisken, fordi den skal springe så langt mellem hver blok. Defragmentering ændrer placeringen af blokke, så de blokke der skal læses lige efter hinanden placeres tæt på hinanden.