Derfor skal du anvende sikre messenger apps
Overvågning på sociale medier er kommet på dagsordenen. Vi sætter i denne artikel fokus på sikkerheden ved messenger apps.
Når du skal fortælle hemmeligheder til venner og familie, kunne du sikkert godt finde på at skrive dem i en besked, som du sender via Facebook Messenger. Over 1 milliard mennesker bruger Facebook Messenger, der er en integreret del af Facebook og nærmest har overtaget det marked, hvor SMS og MSN Messenger tidligere dominerede.
I den seneste tid er der sat fokus på overvågning via de sociale medier, inklusiv den overvågning der sker på messenger apps som Facebook Messenger. Fordi hvis du troede at du og modtageren af dine beskeder var den eneste der kan læse dine beskeder, så tager du fejl. For nyligt kom det nemlig blandt andet frem at Facebook scanner de beskeder du sender via Facebook Messenger, og der kan oven i købet ske en manuel gennemgang af beskederne.
Det kan der være gode grunde til. Men det sætter fokus på at dine private beskeder måske ikke er så private endda. For hvem må egentlig læse med på hvad du skriver i dine private beskeder?
Selvfølgelig er dine private beskeder i Facebook Messenger som udgangspunkt kun noget dig selv og modtageren kan læse. Spørgsmålet er bare om det skal være muligt at Facebook også kan læse dem? Og om myndigheder kan gøre det, for eksempel efter en dommerkendelse? Skal Facebook så bare udlevere beskederne uden videre?
Så sikre er de forskellige apps
Men lad os lige se nærmere på sikkerheden ved de forskellige apps. Facebook Messenger har mulighed for at få aktiveret det der hedder end-to-end kryptering, men dette er ikke slået til som standard. End-to-end kryptering sikrer at kun afsender og modtager kan læse beskeden, og det har Facebook Messenger altså ikke slået til som standard.
WhatsApp, der også er en meget populær messenger app, har slået end-to-end kryptering til som standard. Det sikrer at ingen kan læse dine beskeder – ikke engang WhatsApp. WhatsApp er altså som udgangspunkt mere sikkert end Facebook Messenger. Men det betyder ikke at du ikke bliver overvåget. WhatsApp indsamler nemlig det der hedder metadata om dine beskeder. Metadata er informationer om hvornår du sender en besked og hvem du sender dem til. De vil altså vide hvem du kommunikerer med og hvornår, men ikke om hvad.
Signal Messenger er en mere ukendt messenger app, der godt nok ikke har særlig mange brugere, men som er meget sikker. Det er faktisk deres krypteringsprotokol som WhatsApp krypterer efter, men forskellen er bare at Signal Messenger IKKE indsamler metadata. Signal Messenger er altså nok den mest sikre messenger app du kan få fat i, selvom det kan blive svært at få personer du vil chatte med derover.
Telegram Messenger er også en populær messenger app, der anvender end-to-end kryptering ligesom WhatsApp og Signal Messenger, og de indsamler ikke metadata. Desværre har deres krypteringsprotokol været kritiseret for at være usikker, så derfor ville jeg nok foretrække Signal Messenger.
Snapchat kan jo også chatte og det er en meget populær app, men beskederne her er altså ikke krypteret. Det er altså meget bedre at bruge WhatsApp eller Signal Messenger i stedet for.
iMessage som jo er det WiFi messenger app som er indbygget i iPhone og som er kædet sammen med SMS, anvender også krypterede beskeder. Men der er tale om Apple’s egen kryptering og den har været kritiseret for ikke at følge bedste standarder.
Skype har hidtil ikke anvendt end-to-end kryptering, men Microsoft har nu meldt ud at Skype snart vil tilbyde end-to-end kryptering som Private conversations, hvor krypteringen også anvender Signal protokollen.
Grundlæggende set er Signal Messenger den app der sikrer dig det højeste sikkerhedsniveau når du sender beskeder til andre. Men hvis du har brug for nogle at skrive med, er WhatsApp et udemærket valg, fordi de også anvender end-to-end kryptering og har mange brugere.