Det koster det at hæve og bruge penge i udlandet
Når du er på ferie skal du bruge penge, men hvis du ikke tænker dig om bliver det dyrt. Det sætter vi fokus på her.
Der findes flere måder at betale for varer du køber i udlandet, fx i forbindelse med en ferie:
- Du kan hæve udenlandsk valuta i din bank hjemmefra og bruge dem
- Du kan hæve udenlandsk valuta i en hæveautomat på ferien og bruge dem
- Du kan betale med internationale kort, fx. Visa eller Mastercard, hvis de understøtter det
- Få steder tilbyder de at du kan betale med Dankort (dvs. Dankort-delen af Visadankort)
Når det drejer sig om at anvende udenlandsk valuta til at betale med, findes der forskellige gebyrer som banker, hæveautomater og butikker kan tage.
Hæv penge i din bank
Mange tænker sikkert det er en god ide at veksle penge hjemmefra inden de tager ud på en rejse, men det er det ikke nødvendigvis.
Fordelen ved at hæve hjemmefra er at du så kender kursen og vekselgebyret. Men ofte er det dyrere end at hæve i det land du rejser til.
Hæv penge på ferien
Hvis du mangler kontanter på ferien kan du altid hæve dem i en hæveautomat på ferien. Her er der dog også forskel på hæveautomater.
Du kan både finde almindelige bank-hæveautomater, andre hæveautomater og vekselbureauer. Her er det klart billigst at hæve penge ved almindelige hæveautomater, oftere også billigere end hjemme.
Vær især opmærksom på at undgå hæveautomater i lufthavne og benzintanke, da de ofte er dyre og kan koste hævegebyrer op til 6-8%.
Nogle gange tilbyder automaterne at afregne i danske kroner, og det skal du sige nej til. Du skal afregne i udenlandsk valuta, da det så er din bank der fastsætter gebyret.
Betal med Visakort
Når du betaler direkte med dit Visakort eller Visadankort (hvor Visa-delen af kortet anvendes), så anvender din bank den officielle ECB-kurs (kursen fra den europæiske centralbank) til at omregne til danske kroner. Men herudover må de tage et kurstillæg, og det er typisk omkring 1%. Det betyder du skal gange den officielle ECB kurs med 1,01 for at få den kurs din bank omregner beløbet med.
Lad os tage et eksempel. Du køber en vare til 1 euro. Den officielle ECB kurs er i dag 745, dvs. for hver euro du bruger skal du faktisk betale 7,45 danske kroner. Men her må banken tage et kurstillæg omkring 1%, dvs. du skal gange 745 med 1,01, så kursen der anvendes er 752,45. Med andre ord betaler du 7,45 øre ekstra for hver 1 euro du bruger i udlandet, når du betaler med dit Visakort.
Du kan se de officielle ECB kurser her og de vekselkurser bankerne bruger her.
Betal med Dankort
Nogle steder i udlandet understøtter de også Dankort. Det er nok kun i grænseområdet, hvor de tjener en del penge på at danskere handler ved grænsebutikkerne. Men når du bruger Dankortet, så betaler du med danske kroner i butikken, og så er det ikke din bank, men butikken der bestemmer vekselkursen.
Det er mere usikkert at lade butikken bestemme din vekselkurs. Nogle gange læner de sig op af de officielle vekselkurser og andre gange benytter de er horibel vekselkurs.
Nogle af de butikker der tilbyder at lade dig betale med Dankort er Poetzsch, Fleggaard og Calle. Poetzsch skriver på deres hjemmeside at de tager imod Dankortbetaling og ikke tager kortgebyrer for det. Men derfor kan de godt anvende deres egen kurs når de angiver de danske priser. Da jeg købte noget hos Poetzsch tidligere var den officielle kurs den dag 744,03, men på bonnen fremgår en kurs på 7,5. Altså tjener forretningen her 6 øre pr. euro jeg køber for. Det er under hvad banken ville tage i kurs, hvilket derfor er okay. Både Fleggaard og Calle skriver på deres hjemmeside at de bruger en kurs i dag på 7,45 der også stemmer overens med den officielle kurs.
Generelt skal du foretrække at betale med Visa, så med Dankort og først herefter hæve penge. Hvis du skal hæve penge så gør det så få gange som muligt og helst i udlandet.