Det koster det i bøde at bryde navneforbud i en retsag

Her kan du læse om hvad straffen tidligere har været i retssager, hvor nogle har brudt et navneforbud.

Når en dommer nedlægger et navneforbud i en sag, så er det forbudt på nogen måder at nævne eller sprede identiteten af gerningsmanden som er omfattet af navneforbuddet. Dette gælder både for medier og for privatpersoner. Hvis du alligevel overskrider navneforbuddet, så straffes det med en stor bøde.

Det udspringer af den aktuelle sag som er omtalt som Filippa-sagen, hvor en 32 årig gerningsmand er blevet varetægsfængslet som led i efterforskningen af sagen. Her var det gerningsmandens forsvarer der bad om navneforbud, og det blev efterkommet af dommeren.

Hvorfor han bad om navneforbud kan godt undre lidt, fordi den 32 årige mands identitet havde i et døgns tid været spredt overalt på sociale medier. Her kunne man følge hvordan folk fandt frem til hans navn, hans arbejdsplads, hans familie, hans Facebookprofil og hans Instagram-profil. Senere bekræftede hans tante faktisk også selv, at det var ham der var tale om.

Formålet med et navneforbud er selvfølgelig at beskytte gerningsmanden, men ikke mindst hans pårørende imod en hetz mens retssagen kører. Der var tydelig også allerede en hetz igang på dette tidspunkt, bl.a. kunne man på gerningsmandens Facebook-profil se hvordan tusindvis gav en sur smiley til samtlige af hans indlæg. Der er nok heller ingen tvivl om at han er blevet kontaktet i Facebook-beskeder. Tanten har også taget sit opslag ned, så mon ikke også hun er blevet kontaktet. For øjeblikket er gerningsmandens Facebook-profil lukket ned, formentlig af samme grund.

Selv efter navneforbuddet var der dog flere der overskred navneforbuddet – både medier og privatpersoner. Der var ganske vist tale om lidt kontroversielle medier, såsom Rasmus Paludans medie og et andet forholdsvis ukendt medie, der bare publicerede en artikel på den norske version af siden i stedet for. Efterfølgende er der også masser af eksempler på at navneforbuddet er blevet overtrådt.

Men hvad kan man egentlig risikere i bøde for at overskride et navneforbud?

Så risikerer du en bøde i størrelsesordenen 10-30.000 kroner. Det er set i tidligere sager, at bøden har været så stor. Blandt andet i sagen om attentatet mod Lars Hedegaard afslørede Lars Hedegaard selv identiteten på den gerningsmand der forsøgte at slå ham ihjel efter navneforbuddet. Det fik han en bøde på 10.000 kroner for. En anden mand der gjorde det samme i forbindelse med en række Facebook-opslagh fik en bøde på 25.000 kroner.

I 2022 var der en anden sag hvor en mand afslørede identititeten på den sigtede i en større sag om digitale krænkelser, hvilket han fik en bøde for på 15.000 kroner.

Det er ikke strafbart at nævne navnet inden der nedlægges navneforbuddet, så her skal man ikke være bekymret. Navneforbuddet bliver også ofte fjernet med tiden, når sagen kommer længere frem. Men indtil da er det bedst at respektere navneforbuddet. Også af hensyn til at retten skal få lov til at dømme sagen inden.

5 1 vote
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
mest stemt på
nyeste ældste
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x