Diaspora og Mastodon – Alternativer til Twitter og Facebook
I denne artikel vil jeg introducere til to alternativer til de sociale medier Facebook og Twitter – nemlig dem der hedder Diaspora og Mastodon.
Er du blevet træt af Facebook eller Twitter, og leder efter et alternativ? Det er der faktisk mange der gør i disse år, af forskellige grunde. Nogle er trætte af reklamerne på de sociale medier. Nogle vil gerne eje deres egne data. Nogle synes ikke de sociale medier passer godt nok på dit privatliv.
To alternativer er Diaspora eller Mastodon, og dem skal vi kigge lidt nærmere på i denne artikel.
Det fælles for disse tjenester er at du i princippet kan hoste din egen Diaspora eller Mastodon server, som koblet sammen med alle de andre servere i verden giver det samlede netværk. Disse medier har altså en decentralt opbygning af det sociale medie.
Diaspora – Mest et alternativ til Facebook
Diaspora er altså et af de to netværk, der har en decentral opbygning, og kan være et alternativ socialt medie. Det er måske mest et alternativ til Facebook.
For at få en profil på Diaspora skal du først vælge den server hvor din profil skal køre på. Det hedder ved Diaspora en “pod” og der findes på nuværende tidspunkt en enkelt pod der ligger i Danmark. Den hedder Datataffel.dk.
Mit profilnavn på Diaspora hedder aphandersen – men når jeg har valg Datataffel.dk som min pod hedder hele mit brugernavn aphandersen@datataffel.dk.
Selve designet på Diaspora ser lidt gammeldags ud, men det fungerer okay. En interessant ting ved Diaspora er mulighederne for netop at styre privatlivet. Du kan selv angive om din profil skal være offentlig, dvs. synlig for internettet.
Du kan på Diaspora bruge hashtags, ligesom du kender fra både Facebook og Twitter. Du kan også synes godt om, videredele og kommentere. Du kan selv vælge om at du vil følge brugere tilbage, som følger dig (som på Facebook) eller om det kun skal gælde envejs (som Twitter).
Jeg har endnu ikke prøvet Diaspora så meget, men vil give det en chance den kommende tid, så kan jeg melde tilbage hvad jeg synes om det. Hvis du selv har prøvet Diaspora er du velkommen til at skrive en kommentar nedenunder.
Mastodon – Alternativ til Twitter
Mastodon er altså et andet alternativ, der også har en decentral opbygning. Den er måske mest et alternativ til Twitter. Ligesom ved Diaspora skal du vælge en decentral server, altså svarende til en pod hos Diaspora. Hos Mastodon hedder det bare en instance.
Jeg har valgt den instance der hedder Mastodon.social. Mit brugernavn hedder aphandersen, og ligesom ved Diaspora bliver mit fulde brugernavn aphandersen@mastodon.social.
Designet ser lidt mere moderne ud hos Mastodon, end hos Diaspora. Det kan i hvert fald godt konkurrere med Twitter.
Ligesom på Twitter kan du bruge hashtags, likes, retweets og kommentarer. Og ligesom på Twitter er antallet af tegn i et tweet begrænset – hos Mastodon er grænsen 500 karakterer.
Teknisk set hedder beskederne dog ikke på Mastodon Tweets, men derimod Toots.
Har du ikke fået en Diaspora eller Mastodon profil endnu? Opret den gerne og del dit brugernavn i kommentarerne.