Easee beder om mere tid til at skaffe dokumentation
Easee har fået indtil 24. maj til at komme med en udtalelse til domstolen i sagen hvor deres ladestandere har fået et salgsforbud.
Easee har fået et salgsforbud overfor to af deres ladestandere fra det Elsäkerhetsverket (ESV), fordi de ikke mener der er tilstrækkelig dokumentation for sikkerheden ved ladestanderne. Easee forsøgte i første omgang at få stoppet salgsforbuddet, men det lykkedes ikke, så nu kører der en ankesag i Förvaltningsrätten i Karlstad.
Ankesagen indleverede Easee i midten af marts, og den 17. april kom ESV med deres svar på ankesagen. ESV står fast på salgsforbuddet og at der skal indleveres mere dokumentation for at ladestanderne er sikre nok. Herefter fik Easee af retten indtil den 3. maj til at komme med deres svar, men det har de i tirsdags nu bedt om udsættelse til. De vil nemlig skaffe mere teknisk dokumentation og udtalelser, som de håber kan få retten til at omstøde salgsforbuddet. Retten behandlede anmodningen om udsættelse på et møde i går, og har nu givet dem indtil den 24. maj at sende deres svar i ankesagen. Det skriver Teknisk Ukeblad.
I begæringen om udsættelse til retten skriver Easee’s advokater, at der er omfattende teknisk dokumentation som inkluderer udtalelser fra 3. part og testrapporter. Desuden vil man indkalde en sagkyndig i sagen og involvere flere eksterne konsulenter.
Vil Easee gå konkurs?
Der er vist ingen tvivl om at Easee er presset i sagen, og at sagen omfatter en stor risiko for selskabet. Hvis ikke de får fremskaffet tilfredsstillende dokumentation for at ladestanderne er sikre nok, er der ikke bare risiko for at salgsforbuddet består i Sverige, men at det breder sig til alle EØS lande. De kan også blive mødt med et krav om at skulle rette op på alle de mange ladestandere der allerede er installeret, og det bliver en kæmperegning hvis det sker. Hvis vi antager det koster 2.000 kroner pr. installation, vil det blive en regning på 1,4 milliarder kroner. Samtidig er salget af Easee ladestationer allerede gået voldsomt ned, idet ingen selvfølgelig vil købe en ladestander med potentielle problemer.
Nogle spekulerer endda i en risiko for at Easee kan gå hen og gå konkurs. Deres økonomi er allerede presset, de er gået i betalingsstandsning og skal skaffe investorer der vil investere milliarder af kroner i selskabet, hvilket måske kan blive svært med den risiko der er nu. Det er i hvert fald ikke længere helt udelukket at Easee vil gå hen og gå konkurs i denne sag.
Så kommer det næste spørgsmål hvad der så skal ske med alle de eksisterende Easee ladestandere. De er nemlig afhængig af opkobling til Easee Cloud, for at en del af funktionerne i en Easee ladestander fungerer. Hvis Easee går konkurs er det usikkert hvad der kommer til at ske med serverne der styrer Easee Cloud. Vil de blive overtaget af andre? Vil de kunne blive pludselig afbrudt? Vil de lukke fuldstændig ned? Det ved vi ikke konkret, og selvom Easee selv forsøger at berolige kunderne på den front, så kan alt ske under en konkurs.
Vi må afvente og se hvilken dokumentation Easee fremlægger, og om den er nok til at overbevise de svenske sikkerhedsmyndigheder. Og de andre landes sikkerhedsmyndigheder, der også har fået Easee i kikkerten.