Ejendomsværdi overvurderet af Skat – Du kan ikke gøre noget
Det sker at Skat overvurderer ejendomsværdien af en bolig, hvilket kan give flere problemer. Se et konkret eksempel her.
Den offentlige ejendomsvurdering er ikke nødvendigvis et udtryk for det samme som markedsværdien for en bolig. Som et eksempel kan jeg nævne det hus, der ses på billedet ovenover. Den offentlige ejendomsvurdering for denne er 1.000.000 kroner, men markedsværdien er højest 175-200.000 kroner. Altså en femdobling af markedsværdien.
Det skyldes at den måde Skat fastsætter ejendomsværdien for en bolig på, ikke nødvendigvis er det samme som boligkøbere. De baserer sig nemlig på objektive ting, som opførselsår, areal, byggematerialer, infrastruktur og prisniveauet for boliger i området.
Den offentlige ejendomsvurdering har faktisk været suspenderet siden 2013, og derfor er ejendomsvurderinger i dag ofte baseret på videreførelser af tidligere vurderinger fra før dette. Grunden til systemet blev suspenderet er fordi der er et nyt system på vej, der skulle være mere præcis.
Det har været nævnt i medierne mange gange, at Skats ejendomsvurderinger har været meget fejlagtige. Der har været en tendens til at de billige boliger overvurderes, og de dyre boliger undervurderes. Det er dette her et godt eksempel på.
Vi forsøgte at klage over ejendomsvurderingen til Skat, og anmode dem om at genoptage vurderingen. Dette afslog Skat (eller rettelig Vurderingsstyrelsen), med den begrundelse at følgende tre forhold skulle alle være opfyldt, og det første punkt ikke var opfyldt:
- Vurderingen skal være sket på et fejlagtigt grundlag. Der skal være tale om fejlagtig eller manglende registrering af ejendommens grundareal, bygningsareal, planforhold eller lignende faktiske forhold.
- Genoptagelsen skal føre til en ændring på mere end 20% af den værdiansættelse der ændres.
- Anmodningen skal være indgivet senest 6 måneder efter du fik kendskab til det forhold der begrunder genoptagelsen.
Med andre ord var de objektive forhold registreret korrekt, og derfor kunne vurderingen ikke laves om. Også selvom Skat havde lavet en faktor 5 fejl i vurderingen. Det er altså meget svært at få genoptaget vurderingen, og fra den 1. november 2020 kan det slet ikke lade sig gøre.