Elon Musk køber Twitter – Hvad er alternativerne til Twitter?

Milliardæren Elon Musk har netop købt Twitter for 44 milliarder dollars. Det har fået flere til at melde ud at de vil forlade Twitter. Men hvad er egentlig alternativerne?

Der gik ikke længe fra rygterne om Elon Musks køb af Twitter, til flere Twitter brugere truede med at forlade mediet. Blandt andet var Stine Bosse ude og erklære hun ville forlade mediet – noget hun dog trak tilbage igen, da det efterfølgende blev annonceret at Elon Musk rent faktisk havde købt Twitter.

Men hvad er det egentlig folk er så bange for hvis Elon Musk overtager ejerskabet af Twitter?

Elon Musk var selv ude med en erklæring om hvad hans visioner for Twitter er, efter købet. I erklæringen nævnes at han sætter ytringsfrihed højt, han vil tilføje nye muligheder, gøre algoritmen open source, bekæmpe spam bots og autentificere brugerne.

Jeg tror de fleste der har givet udtryk for at ville forlade Twitter, mest gør det af frygt for at Donald Trump vender tilbage og at Elon Musks ambitioner fører til mere udbredelse af fake news og propaganda fra fx. Rusland ifm. vestlige valg. Det er selvfølgelig en fair pointe, men jeg mener ikke det skal være op til ejerne af et socialt medie alene at bestemme om man skal gøre noget ved fx. Fake news. Det er EU heldigvis enige i, og de har da også været ude og meddele Elon Musk at det er ikke kun ham der bestemmer hvilket ansvar han har for indholdet på det sociale medie.

Flere muligheder, bekæmpelse af spam bots og at gøre algoritmen open source kan de færreste nu være uenige i. Men måske nogen ikke bryder sig om hans kommentar om autentificering af brugerne. Det er lidt svært at vide hvad han nøjagtig mener med det, men det er jo en form for bekræftelse af at du rent faktisk er et rigtigt menneske. Det kunne fx. være at man skal bekræfte sin Twitter profil med NemID/MitID, at man kun må fremstå med sit rigtige navn og billede og lign. Det er selvfølgelig også en fair pointe, men lad os vente og se hvilke konkrete initiativer han har på det område. Personlig er jeg ikke bange for det, fordi jeg har altid stået frem med både eget navn og billede på alle mine sociale profiler.

Jeg har været på Twitter siden januar 2010, og Twitter har faktisk altid været mit yndlings-sociale medie. Jeg tror ikke Elon Musks forandringer af Twitter vil føre til at jeg forlader mediet, men i sidste ende kommer det naturligvis an på om dem jeg kender er på mediet.

Alternativer til Twitter

For dem der har besluttet at ville forlade Twitter, vil jeg her præsentere en række alternativer. Allerede for nogle år siden lavede jeg min egen mikroblog som et forsøg på dels at eje de data jeg genererede ved at tweete og dels se om jeg let kunne gøre det. Mikrobloggen importerer automatisk alle mine tweets, og engang imellem supplerer jeg så med et kort indlæg på min mikroblog. Den er lavet meget simpel som en WordPress side med et plugin der importerer fra Twitter og et tema, der får det til at vise indlæggene som en mikroblog. Man kan godt skrive kommentarer til disse indlæg, men desværre kan man ikke forbinde siden med andre tilsvarende sider eller kommunikere direkte med andre profiler, som man kan på sociale medier.

En workaround på dette har nogle lavet med det der hedder Micro.blog. Her tilmelder man sin wordpress side og indlæggene importeres med et feed og du får et brugernavn ligesom på Twitter, og så kan andre kommentere og interagere med dig. Ulempen er desværre mangel på andre brugere, ligesom jeg heller ikke synes det fungerede helt optimalt. Du kan se et eksempel på min Micro.blog profil her.

Det mest optimale for mig ville faktisk være hvis WordPress selv udvidede deres sociale medier funktionaliteter, så WordPress ejere lettere direkte kunne binde deres side til et socialt medie der blev hostet af WordPress. Det er så vidt jeg ved desværre bare ikke på tapetet.

Så findes der jo helt andre sociale medier. Nogle af dem der ligner Twitter mest er nok Diaspora og Mastodon. Begge to opererer med et decentralt netværk, hvilket betyder at selve mediet ikke hostes ét sted, men af mange forskellige servere verden over. Det er nok klart Mastodon der har det største potentiale af de to, men igen er problemet at der ikke er så mange på mediet. Du kan selv se min profil her. Du kan også få en app til Mastodon.

Kender du andre gode alternativer til Twitter? Skriv gerne en kommentar nederst.

5 1 vote
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

    Mentions

  • 💬 Andreas Andersen
Abonner
Giv besked ved
guest

1 Comment
mest stemt på
nyeste ældste
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x