EU Domstolen forbyder overførsel af data fra EU til USA
EU Domstolen har nu afsagt en vigtig dom, der kan få betydning for hvordan store IT giganter som Facebook og Google håndterer EU-borgernes data.
Det EU Domstolen konkret har gjort er at erklære ordningen Safe Harbor for ugyldig. Dette er en ordning for hvordan dataoverførsel mellem EU og USA skal foregå. Dette har gjort det muligt for Facebook og Google at overføre data for EU-borgere til deres amerikanske servere, via deres datterselskaber i Irland. Dette kan de fordi det irske datatilsyn er mere liberal end andre EU-lande.
Det var den østriske facebookbruger Maximillian Schrems der klagede over at Facebook overførte hans data til de amerikanske servere. Ved behandlingen af denne klage henviste de irske domstole blot til Safe Harbor ordningen, hvilket fik ham til at bringe sagen videre i EU domstolen. Og her er ordningen nu erklæret ugyldig.
Bekymringen ved at data ligger i USA, er at den amerikanske efterretningstjeneste NSA har flere gange snaget i data der ligger på de amerikanske servere.
Dommen betyder dog ikke at data ikke længere kan overføres til USA. Men nu kan det ikke let ske via Safe Harbor ordningen, men der skal nu laves nye ordninger. Her kan Standard Contractual Clauses ordningen (SCC-ordningen) der gælder over hele verden overtage.
SCC-ordningen gør at der skal laves formelle aftaler mellem dem der eksporterer data og dem der importerer data, hvilket gør det mere besværligt og bureaukratisk.
Dommen betyder for østrigerens klagesag at de irske domstole nu skal tage klagen op igen, og nu ikke længere kan henvise til Safe Harbor ordningen.