FAT32, NTFS og exFAT – hvad er forskellen?
FAT32, NTFS og exFAT er alle eksempler på filsystemer, som man kan vælge når man skal formatere en disk. Her gennemgår jeg forskellene.
FAT32
FAT32 er det ældste filsystem, der blev lanceret med Windows 95 til at erstatte det tidligere FAT16 filsystem. Da det er det ældste er det også det mest kompatible filsystem, og det er årsagen til at mange USB nøgler og flashdrev anvender dette filsystem.
En af ulemperne ved FAT32 er at filerne ikke kan være større end 4 GB. Det er ikke særlig meget, da f.eks. mange DVD-film sagtens kan fylde mere end det.
Herudover kan den samlede størrelse af en harddisk formateret med FAT32 ikke være større end 8 TB. Det er også meget, som de fleste sagtens vil kunne overholde. Alligevel kan det være en irriterende begrænsning, når man opererer med store drev.
FAT32 er i praksis kun til eksterne drev, USB nøgler og lign. Det kan ikke anbefales at bruges til at køre et operativsystem på. De nyere versioner af Windows kan faktisk slet ikke installeres på et FAT32 filsystem mere. Til gengæld er det meget kompatibelt og et drev formateret med FAT32 kan ses både i Windows, Mac og Linux.
NTFS
NTFS er det nyere filsystem fra Microsoft som blev introduceret med Windows XP, til at erstatte FAT32. Udover at NTFS ikke har de samme praktiske begrænsninger som FAT32, så er der også en del sikkerhed indbygget.
En del af den indbyggede sikkerhed er muligheden for at angive filtilladelser. Herudover findes der en change log, som kan gøre det nemmere at rette en fejl. Der er også mulighed for kryptering og at sætte et maksimum for drevstørrelser.
Ulempen ved NTFS er at den ikke er så kompatibelt. Alle versioner af Windows tilbage til Windows XP kan både læse og skrive til NTFS. Men Mac kan f.eks. kun læse et NTFS drev – ikke skrive til den. For Linux kan alle læse NTFS-drev, men det er stadig på et eksperimentielt niveau at skrive til et NTFS-drev. Selv de ældre versioner af Microsofts eget Xbox kan ikke læse et NTFS drev.
Brug derfor kun NTFS til Windows drev – gerne dem hvor Windows skal installeres, men også de ekstra harddiske du har.
exFAT
exFAT er en opgradering til FAT32 der blev introduceret i 2006. Det er et filsystem, der fjerner de praktiske begrænsninger af FAT32, men som ikke indeholder de ekstra sikkerhedsfunktioner der findes i NTFS.
Det bruges hyppigt til flashdrev og SD kort, fordi du kan have store drev og filerne må være større end 4 GB. Det er også relativt kompatibelt. Både Windows og Mac kan skrive og læse til et drev formateret med exFAT og det samme kan linux, hvis man installerer noget software.
Det var lidt en introduktion til de forskellige filsystemer. Brug NTFS til dine Windows drev og brug exFAT til dine flashdrev.
Tak for det gode indlæg om FAT32, NTFS og exFAT.
Ved du hvorfor Windows 8.1 viser mulighederne: FAT32, NTFS og exFAT, når jeg formaterer en USB-nøgle på 16 GB, men kun giver mulighed for NTFS og exFAT på en ekstern harddisk på 1 TB. Er der en maksimum størrelse på harddiske for FAT32 formatering?
Dette konstaterede jeg i forbindelse med, at jeg ville bruge harddisken til at optage film fra mit nye TV, som benytter FAT32 – TV’et gik helt i coma i forbindelse med, at det skulle formatere den – efter 7 timer slukkede jeg for TV’et, frakoblede harddisken og tilsluttede i stedet en USB-hukommelsesnøgle, som hurtigt blev formateret af TV’et.
Mange venlig hilsner
Annie
jeg skal downloade et spil, men det er åbenbart ikke muligt at downloade med NTFS, hvilket er hvad min eksterne harddisk bruger. Hvad gør jeg?
når jeg kopier far hd til exfat skriver den under mapper men kommer ikke filer i
… de er tomme
Hvorfor er det at en NTFS formateret 256 GB disk kun er 238 GB? Formateret af Windows 10 64 bit.
pga. klynger
Tak for svar