Fauna Energi konkurs – Alt om det konkursramte elselskab
Det er ikke hver dag et elselskab går konkurs, men det er sket med Fauna Energi nu. Læs alt om konkursen her.
April 2022 går elselskabet Fauna Energi konkurs. Ja, jeg ved det er et stykke tid siden, men konkurssagen rummer flere interessante pointer, som er værd at tage til sig som elkunde. Samtidig rummer sagen også beskyldninger om svindel som mange måske ikke forestiller sig sker i danske elselskaber.
I virkeligheden er nogle af disse eksempler på grænseoverskridende markedsføring og andre uhensigtsmæssige ting i elselskaber måske en konsekvens af den øgede fri konkurrence der er besluttet for elselskaber. Det er blevet nemmere at oprette et elselskab, og for nogle kan det være en konkurrence om at tiltrække vanvittig mange kunder i starten, så selskabet kan blive fusioneret (solgt) til andre selskaber, og tjene hurtige penge til ejerne.
Hvad sker der når et elselskab går konkurs?
Du skal ikke være bange for at der bliver lukket for strømmen hvis dit elselskab går konkurs. Man har krav på at blive overflyttet til et andet elselskab når det sker. Du kan så opsige den nye aftale med en måneds varsel.
Fauna Energi valgte dog kort før deres konkurs at lave en aftale med elselskabet Velkommen om at overflytte 15.000 kunder til dem. Det betalte de 40 kroner pr. kunde for. Velkommen er et selskab der selv har været i medierne med politianmeldelser og grænseoverskridende markedsføring. Derfor er det ikke alle der har været lige vilde med at blive flyttet herover.
Men selvom du har ret til at blive flyttet til et andet elselskab er en konkurs ikke uden risiko for dig. Hvis du har et økonomisk mellemværende med dit gamle selskab skal du nemlig rette dette krav mod konkursboet, du får ikke nødvendigvis dækket dette i det nye seldkab. Dette er relevant hvis du betaler aconto for din el, fordi det kan betyde du skal betale et nyt acontobeløb.
Fauna Energi er stadig under konkursbehandling
Konkursen for Fauna Energi begyndte 8. april 2022 og forventes at fortsætte til mindst 2024. Sagen er altså kompleks og der er mange penge på spil. Af en redegørelse fra konkursboet fremgår at der er aktiver for 2,7 millioner kroner, mens passiverne udgør 42 millioner kroner. Nogle vil altså miste penge på den sag.
Ejeren af Fauna Energi hed Martin Storm Rasmussen og under en af de første konkursmøder kom der faktisk så mange afsløringer frem om selskabet så politiet hentede ham med det samme. Han er dog senere blevet løsladt igen. Sagen skulle bl.a. handle om at han har lånt en del penge, hvor han ikke har brugt de lånte penge til det formål som han havde lånt dem til. Senest har politiet igen varetægtsfængslet Martin Storm Rasmussen og sigtet ham for groft bedrageri for 307 millioner kroner, fremgår der af en redegørelse fra 8. februar.
Flere danske kunder har fortsat ikke set skyggen af deres acontobetalinger, der for nogle udgør flere tusinde kroner. Det er uvist om de vil kunne få nogle af pengene retur når konkurssagen er afsluttet.
Fauna Energi blev politianmeldt for vildledende markedsføring
Elselskabet blev i året op til konkursen politianmeldt flere gange af Forbrugerombudsmanden for ulovlige telefonopkald. De havde blandt andet bildt deres kunder ind at de var det billigste elselskab, at kunderne kunne spare tusindvis af kroner ved at skifte til dem og at Fauna Energi havde overtaget kundernes eksisterende elselskab.
Det er blandt andet nogle af de samme salgstricks, der blev afsløret om Velkommen i en nylig dokumentar fra Operation X og flere år gammel dokumentar fra Kontant. Det er altså ikke kun Fauna Energi der har brugt den slags markedsføring.
Læren af denne konkurs er nok at det godt kan give mening at tjekke sit elselskab ud. Hvis det går konkurs kan du risikere at miste penge.