Fediverset – et univers af sociale netværk

I denne artikel vil jeg gennemgå hvad Fediverset er og hvilke forskellige sociale netværk, der er en del af Fediverset.

Før jeg vil komme ind på en forklaring af hvad Fediverset er, vil jeg lige nævne den nok mest kendte del af Fediverset – Mastodon. Mastodon er et socialt netværk, der minder meget om Twitter, og specielt i disse dage hvor der tales om Elon Musks overtagelse af Twitter er Mastodon blevet aktuelt for mange.

Men Mastodon er ikke bare en Twitter klon. Det er ikke som Twitter ejet af et stort internationalt firma, der skal tjene penge. Derfor er der for eksempel ikke reklamer på Mastodon. Det er udviklet som open source software af flere frivillige udviklere verden over. Det er altså helt gratis for alle, og finansieres udelukkende af donationer.

Den anden vigtige forskel er at hvor Twitter er et centralt socialt netværk er Mastodon et decentralt socialt netværk. Ved Twitter er der kun én gruppe servere der skal snakke sammen. Ved Mastodon kan enhver åbne en ny server, og denne server kan så ved hjælp af en protokol kommunikere med de andre servere verden over. Det betyder også at hver server kan have sine egne regler og forskelle, som gør det specielt at være medlem af netop den server. Herudover betyder det også at man i princippet kan have flere brugere med samme brugernavn, bare på hver sin server.

Ideen om decentrale sociale netværk er vigtig for både Mastodon og Fediverset, fordi det betyder at der kan ikke bare komme en person som Elon Musk og opkøbe en server for så at overtage det hele. Her kan enhver åbne en ny server.

Der er udviklet andre typer sociale netværk, der har sine egne egenskaber, og som ligesom Mastodon er decentrale sociale netværk der kan kommunikere sammen. For eksempel er Pixelfed et socialt netværk der minder om Instagram, og ligesom ved Mastodon kan de forskellige Pixelfed servere samarbejde og se hinanden. Ja, de kan faktisk ikke bare se hinanden, de kan også se og ses af Mastodon serverne. Så har du en bruger på Mastodon kan du ikke bare se indlæg fra Mastodon, men også fra Pixelfed og alle de andre sociale netværk der er lanceret til at kommunikere med denne protokol. Det er det man kalder for Fediverset – eller Fødiverset som nogle foretrækker at kalde det. Fediverset er altså samlingen af alle sociale netværk, som kommunikerer sammen med én protokol i et stort netværk af sociale netværk.

Der findes mange forskellige dele af Fediverset, og her vil jeg forsøge at nævne de vigtigste:

  • Mastodon: Minder om Twitter.
  • Pixelfed: Minder om Instagram.
  • PeerTube: Minder om YouTube.
  • Diaspora: Minder lidt om Facebook, men er lidt gammeldags.
  • Friendica: Minder om Facebook.
  • GNU social: Den ældste del af Fediverset. Minder om Facebook, men meget gammeldags.
  • Funkwhale: Til deling af musik og lydfiler.
  • Hubzilla: Til makroblogging.
  • Pleroma: Til mikroblogging ligesom Mastodon.
  • Misskey: Til mikroblogging.

Har du selv nogle tilføjelser til Fediverset, må du gerne skrive en kommentar nederst.

5 2 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

    Mentions

  • 💬 Andreas Andersen
Abonner
Giv besked ved
guest

2 Comments
mest stemt på
nyeste ældste
Inline Feedbacks
View all comments
Peter siger:

hvad med Vero.io ?
de har pt. godt fat i fotograf miljøet

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x