Formand for Dansk Skuespillerforbund: TV2 er nogle røvhuller
Både TV2 Play, Viaplay og Netflix har meldt ud at en aftale mellem Create Denmark og Producentforeningen gør, at de stopper dansk produceret indhold. Her er kommentarerne fra forbundene.
I disse dage melder den ene streamingtjeneste ud efter den anden, at de stopper med at producere danske film og serier. Først kom TV2 Play, så kom Netflix og senest har Viaplay meldt det samme ud. Årsagen er en aftale mellem Create Denmark og Producentforeningen, der blev indgået i december og stemt ja til af de forskellige forbund i januar. Aftalen skulle angivelig gøre det for dyrt for streamingtjenesterne at lave dansk indhold, fortæller streamingtjenesterne selv.
Create Denmark er en paraplyorganisation for de medarbejdere der er med til at lave danske film og serier. Under dem er Dansk Skuespillerforbund, Dansk Artist Forbund, Dansk Filmfotograf Forbund, Dansk Journalistforbund, Dansk Musiker Forbund, Danske Dramatikere, Danske Filminstruktører, Film og tv-arbejderforeningen, Danske Scenografer og Danske Sceneinstruktører. Producentforeningen er på den anden side de producentselskaber som producerer danske film og serier.
Mens streamingtjenesterne kommer med en forklaring om at den nye aftale har gjort det fort dyrt at støtte dansk indhold, forsvarer forbundene fortsat aftalen. Formand for Dansk Skuespillerforbund Benjamin Boe Rasmussen holdt for nylig en tale på deres generalforsamling, hvor han kritiserer TV2’s beslutning om at stoppe produktionen af Dansk indhold. Han nævner bl.a.
“En anden konflikt, der er lige nu raser på vores egne breddegrader, er den med TV2. I januar var mange af jer inde på forbundet for at stemme ja til den nye overenskomst med producentforeningen. Og tak for det!
Det er en historisk overenskomst, som sikrer os rettigheder vedrørende streaming. Aftalen er epokegørende, fordi det ikke er set før i verden, at kunstnerne har lavet en samlet aftale om rettighedsbetaling med producenterne.
I forbindelse med indgåelsen af aftalen lovede vi Producentforeningen at holde lav profil, indtil de havde tjekket aftalen af med baglandet. TV2 nikkede ja – de havde jo ligefrem selv bedt vi parter om at lave aftalen.
Alt var altså godt – og vi lod champagnepropperne springe. Men før glasset var tomt, vendte TV2 180 grader og mener nu pludselig, at aftalen er for dyr.
Og så blev jeg dæleme sur!
Først stopper TV2 al udvikling af ny drama, dernæst intimiderer de forfatterne, instruktørerne og producenter ved at true dem på deres eksistens. De er nogle røvhuller, for at sige det rent ud.
De sætter hele vores rettighedssystem under pres, for hvad der reelt er 17 millioner kroner. 17 millioner for at have rettighederne til et helt års produktioner i 10 år – det er jo ingenting.
Slet ikke når vi kan se i deres regnskaber, at de har et overskud på over en kvart milliard om året. Og slet ikke, når deres egen formand går ud og siger, at de slet ikke ved, hvad de skal bruge alle deres penge på. Lad mig komme med et forslag: Hvad med at bruge dem på at betale for det arbejde, vi udfører for dem?
TV2’s ledelse har gang på gang vist, at de ikke tager ansvaret som public service-spiller seriøst. TV2 er ikke længere en begynderkanal, der kan chikanere praktikanterne og forhandle sig til gunstig rettighedsbetaling for deres streamingtjeneste, der engang hed Sputnik.
Men i stedet for at stå ved deres ansvar, har de fundet værktøjskassen med bøllemetoder frem! De tager os som gidsler, og den holdning står jeg ved! Og vi giver os ikke! Om det så ender med sort skærm på TV2 – men så langt tror jeg nu ikke det kommer.”
Han nævner her bl.a. det dobbeltmoralske fra TV2’s side, at de ikke vil betale den ekstra afgift til kunstnerne, når de samtidig leverer milliardoverskud. De har også tidligere udtalt sig til en artikel i Politiken, hvor TV2 kritiseres:
“TV 2 har et kæmpe ansvar for udvikling af dansk drama, så det er absurd at lave et totalt udviklingsstop. Det er jo en overenskomst, som forbundene har lavet sammen med Producentforeningen, og som TV 2 ikke vil betale for.“
Spørgsmålet er hvem der giver sig først i den her sag? Vil streamingtjenesterne ændre deres synspunkt og begynde at støtte dansk indhold igen? Eller er Create Denmark nødt til at gå ud og forhandle en ny aftale? Hvad synes du?