God opskrift på store norske klejner
Her er en god opskrift på store norske klejner som smager rigtig godt. Du kan med fordel også drysse lidt flormelis over dem, så smager de ekstra godt. De er også nemme at fryse ned og tage nogle enkelte stykker op ad gangen.
Det skal du bruge:
- 1,5 dl mælk
- 500 g. mel
- 100 g. smør
- 2 æg
- 1 pk. gær
- 50 g. sukker
- 1 spsk vaniljesukker
- ½ tsk. kardemomme
- 2 pk. palminfedt
Sådan gør du:
- Lun mælken og rør gæren i.
- Tilsæt sukker, vaniljesukker og kardemomme. Tilsæt også æg og rør godt rundt.
- Tilsæt smør i små tern og halvdelen af melet. Rør godt rundt.
- Tilsæt 1 spsk. mel ad gangen indtil dejen slipper skålen helt.
- Sæt til hævning 30 minutter.
- Rul ud til en firkant der er ca. 20×50 cm og 1 cm tyk.
- Del dejen på midten i 2 stykker der er 10×50 cm og herefter i stykker á 5×10 cm.
- Brug en kniv eller klejnespore. Lav et snit på midten af hver firkant og træk den ene ende igennem til en klejne.
- Smelt palmin i en tykbundet gryde til den er 180 grader. Palminen må ikke blive for varm. Prøv evt. at stikke enden af en tændstik ned og se om det syder omkring den.
- Kog klejnerne lidt ad gangen i ca. 2-3 minutter. Vend dem i gryden når de er lysebrune og tag dem herefter op.
- Læg dem på en køkkenrulle eller et viskestykke til de er afkølet.
Du kan som sagt prøve at drysse lidt flormelis over. Du kan også lave en glasur af flormelis, citronskal, citronsaft, vand og gul konditorfarve.