Guide til køb af den rigtige tørretumbler

Her gennemgår vi de ting du skal kigge efter, når du er på jagt efter den næste tørretumbler.

Når du skal købe en ny tørretumbler findes de i alle prisklasser, lige fra 2.000 kroner til 20.000 kroner. Der er mange at vælge imellem og de lover alle de smarteste programmer. Her i denne artikel vil jeg prøve at fremhæve nogle af de vigtigste egenskaber du kan kigge efter.

Udtræks- eller kondenstørretumbler

En af de vigtigste parameter man før i tiden skulle kigge efter var om det var en udtræks eller kondenstørretumbler. En udtrækstørretumbler er en tørretumbler er dem der har et rør der går udenfor huset, og fugten der bliver trukket ud af tøjet ledes så udenfor den vej. Det er en upraktisk tørretumbler og den er bøvlet at installere, fordi du både skal have en udgang til udenfor og skal trække rør. I dag findes de stort set ikke mere, fordi de er afløst af kondenstørretumbler hvor en kondensator fører vandet i en beholder du i stedet skal tømme hver gang du har tørret noget tøj. Du behøver derfor ikke så meget vælge imellem en udtræks- eller kondenstørretumbler mere – du skal ALTID vælge en kondenstørretumbler.

Som noget nyere noget har tørretumblere fået en varmepumpe, der kan konvertere kold luft til varm luft under tørringen. Det sparer strøm, og det kan derfor være en god ide at vælge en tørretumbler med varmepumpe.

Tørrekapacitet

Tørrekapaciteten er den mængde tøj i kg som maskinen kan tørre ad gangen. Her afhænger det meget af dine behov og typisk fås de mellem 6 og 9 kg. Det er vigtigt at det passer til din vaskemaskine, så hvis du har en vaskemaskine med en stor kapacitet skal du nok også have en tørretumbler med en stor kapacitet. Specielt store familier skal have en høj tørrekapacitet.

Energimærkning

Energimærkning er selvsagt vigtigt, fordi det har betydning for hvor meget strøm maskinen bruger. Som udgangspunkt skal du vælge en energimærkning på A+, A++ eller A+++. Hold dig fra B, C eller værre, de bruger alt for meget strøm. Til gengæld er der ikke meget forskel i strømforbruget for fx. en A++ og A+++.

Kondenseringsevnen

Ligesom maskinen har en energimærkning har den også en mærkning for kondenseringsevnen. Her er A bedre end B osv., ligesom du kender fra energimærkningerne. Vælg ikke andet end en A eller B i kondenseringsevne.

Tørretid

Tiden maskinen tager om at tørre tøjet kan være vigtig for nogen. Bare vær opmærksom på at hvis en maskine nogle gange har en længere tørretid, så bruger den nogle gange mindre energi, så du skal ikke nødvendigvis gå efter den maskine med den laveste tørretid.

Reverserende tromlegang

Nyere maskiner har evnen til at kunne bevæge tromlen begge veje, både med og mod uret. Det er smart, fordi det løsner tøjet, tørrer det hurtigere og slider mindre på tøjet. Det bruger også mindre strøm. Det kunne godt være en god funktion at kigge efter, men de fleste nyere maskiner har det også.

Antikrølfunktion

Nogle maskiner kan bevæge tøjet selv efter tøjet er færdig. Det bidrager til at tøjet krøller mere, og angivelig også at det skulle komme til at lugte mindre. Nogle har også en dampfunktion, som kan dampe tøjet bagefter, så det ikke krøller.

Sensorer

Mange maskiner har forskellige sensorsystemer, så de kan måle hvor fugtig tøjet er. Nogle er bedre end andre. Det kan være en god ide at kigge efter, fordi du kan spare mange penge hvis maskinen korrekt kan måle hvornår tøjet er tørt og maskinen så slukker. Alternativet er tidsstyret, men det kommer til at koste mere penge, når du skal tørre tøj.

Smartfunktioner

Nogle maskiner har integreret smartfunktioner, men kun dyrere maskiner har omfattende smartfunktioner. De fleste maskiner har dog udskudt eller forskudt start, hvor du fx. kan udskyde starten af maskinen til nattetimerne hvor strømmen er billigst. Det smarteste er hvis du kan indtaste et tidspunkt. Nogle kan du også styre med en app.

Resttidsindikator

Resttidsindikator betyder at maskinen hele tiden estimerer hvor lang tid resten af tørringen vil tage. Det er godt for planlægningen af vasketøjet, og derfor en egenskab det kan være godt at sikre at maskinen har. Som regel har den det altid, hvis maskinen har et display.

Støj

Tørretumblere støjer ikke så meget som før i tiden, men hvis støj betyder meget for dig, fx. fordi du bor tæt på naboer, kan det være godt at gå efter. Her skal du kigge efter dB (decibel), som er lydniveauet for tørretumbleren. Jo højere værdi, desto mere støjer den. En værdi på 30 dB svarer til hvisken og 60 dB svarer til almindelig tale.

Størrelsen

Husk at tjekke størrelsen af maskinen. Specielt hvis den skal passe ind i et skab eller oven på en vaskemaskine, så skal der være plads til den. Størrelsen på tørretumblere er dog rimelig standardiserede i dag.

Pris

Pris er selvfølgelig rigtig vigtigt, og her er det især vigtigt du kigger efter en maskine til dit budget. Man inddeler tørretumblere i tre klasser, og her nævnes også nogle af de typiske mærker der producerer maskiner i disse klasser.

  • Lavprisklassen: Koster typisk under 5.000 kr. Typiske mærker er LG, AEG, Siemens, Electrolux, Whirlpool, Scandomestic, Candy, Wasco, Hoover, Samsung, Senz, Grundig, Bosch, Beko, Logik, Indesit, Gram.
  • Mellemprisklassen: Koster typisk 5-9.000 kr. Typiske mærker er Bosch, LG, Gorenje, Samsung, Electrolux, Grundig, AEG, Miele, Gram, Siemens, Asko, Beko, Whirlpool.
  • Højprisklassen: Koster typisk mere end 9.000 kr. Typiske mærker er Miele, Bosch, Asko, AEG, Samsung, Grundig, Siemens.

Som du kan se producerer de fleste producenter maskiner inden for alle klasser.

Til slut vil jeg sige, at hvis forhandleren bilder dig ind at tørrebolde tørrer tøjet hurtigere, så er det ikke korrekt. Tests har vist at det ingen betydning har, så du skal ikke købe den slags ekstrating, som de ofte er interesseret i at sælge med.

Det var nogle af de vigtigste egenskaber jeg kigger efter når jeg skal vælge en tørretumbler. Har du selv flere egenskaber du kigger efter? Skriv gerne en kommentar nederst i artiklen. Se også her en oversigt over billige tørretumblere, der har en energimærkning på mindst A.

5 1 vote
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
mest stemt på
nyeste ældste
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x