Gutenberg – fremtidens editor i WordPress

Fra WordPress 5.0 skal du vænne dig til en ny editor i WordPress. Jeg har afprøvet den allerede nu og her kan du læse om mit indtryk.

Det er ikke hver dag der kommer en ny editor i WordPress. Editoren er det sted hvor du skriver selve dine blogindlæg og det er det der minder lidt om Word. Den nuværende editor har eksisteret i mange år, men nu er der planer om at skifte den ud.

Den nye editor hedder Gutenberg – og selvom den endnu ikke er integreret i WordPress, så kan du gratis downloade den og afprøve den. Når du installerer den kommer der et nyt modul i backend der hedder "Gutenberg" hvor du kan skrive de nye indlæg. Det er altså ikke sådan at den nuværende editor bliver erstattet af Gutenberg. Du får bare to forskellige editorer og kan selv vælge fra indlæg til indlæg hvilken du vil bruge. Det gør det nemt at afprøve den.

Men fra omkring WordPress 5.0 er det planen at Gutenberg skal integreres i WordPress. Det betyder formentlig at det ikke vil være sit eget menupunkt, men vil være en del af det normale sted hvor du skriver indlæg. 

Nu skriver du i blokke

Den store ændring i Gutenberg er at du ikke længere bare skriver som om det var Word, men nu skriver du i blokke. Hver lille tekstdel eller overskrift har altså hver sin knap og der laves en lille blok for hver gang du indsætter et nyt afsnit.

Det er sådan set ikke noget nyt at skrive i blokke. I mange blogging tjenester, som for eksempel Medium, skriver du i blokke. Så kender du Medium vil du formentlig kunne nikke genkendende til den måde Gutenberg virker på.

Begrænsninger ved Gutenberg

Gutenberg har allerede begrænsninger i forhold til den klassiske editor. Begrænsninger der formentlig gerne skulle blive rettet over de næste måneder, inden version 5.0 af WordPress kommer.

Hvis du har nogle plugins installeret, der har et modul i din editor, er det ikke sikkert det vil blive vist ved Gutenberg. Det klassiske er nok Yoast SEO plugin, hvor der er et felt hvor du kan skrive META description. Det bliver altså ikke vist i Gutenberg og det skal du altså manuelt tilføje bagefter. 

En anden begrænsning er at det er ikke så nemt først at skrive et indlæg i Gutenberg og så bagefter ændre det i din klassiske editor. Med Gutenberg indsættes der nemlig nogle skjulte tags som skal fortælle hvor en blok starter og slutter og den udgør i den klassiske editor et linjeskift. Hvis du så gemmer noget i den klassiske editor vil det blive skiftet ud med et linjeskift, som så ikke kan genkendes i Gutenberg igen. 

Jeg vil i de næste måneder forsøge at arbejde med Gutenberg når jeg skal skrive nye blogindlæg og så vil jeg løbende fortælle dig hvilke fordele og ulemper der er ved Gutenberg i forhold til den normale editor. Så følg gerne med her på bloggen eller prøv eventuel selv at installere Gutenberg.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
mest stemt på
nyeste ældste
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x