Hjemmeside hos Wix 2019 – en anmeldelse

Når nogle skal have en hjemmeside, så vælger de nogle gange at placere den hos Wix. Se her fordele og ulemper ved at vælge Wix.

Jeg har tidligere skrevet om Wix, både om fordele og ulemper tilbage i 2015 og hvordan man kunne flytte sin Wix hjemmeside til dit eget webhotel i 2016. I denne artikel vil jeg igen kaste et blik på Wix, og komme med en opdatering anno 2019.

Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg foretrækker at hjemmesider ligger på eget webhotel, hvor jeg har tilknyttet et domæne. Faktum er at hvis du ejer dit eget webhotel med domæne, så har du følgende fordele:

  • Toptunet søgemaskineoptimering
  • Du bestemmer helt selv hvordan din hjemmeside skal se ud
  • Du ejer selv dine egne data, og kan til enhver tid flytte dem
  • Du kan lave en hjemmeside uden at kende noget til kodning
  • Det koster under 250 kroner pr. år at eje et webhotel med domæne

Der er altså simpelthen så mange fordele ved at få din hjemmeside på dit eget webhotel, og alle kan finde ud af det. Det kommer jeg mere ind på senere i artiklen, hvordan du gør, men lad os se videre på hvad Wix kan og ikke kan.

Hvorfor vælger folk Wix?

Wix er altså et sted hvor du kan bygge din egen hjemmeside. Udgangspunktet er gratis, men du kommer let til at skulle betale penge, og så bliver det noget dyrere end hvis du ejer dit eget webhotel. For eksempel koster det penge at tilknytte dit eget domæne til Wix.

Hovedgrunden til at folk vælger Wix, er fordi det er let. Du kommer igang på få minutter og med få klik. De har nemlig en let hjemmesidebygger, som du nemt kan bruge til at få din hjemmeside til at se ud som du vil.

Sådan gør du

Når du har oprettet en Wix konto, trykker du bare på knappen “Lav en ny hjemmeside”.

Så trykker du på hvilken type hjemmeside du skal lave. Det kan for eksempel være det skal være en Blog, og så trykker du bare på “Blog”.

Så får du to muligheder. Du kan besvare få spørgsmål, og så står der en hjemmeside klar. Eller du kan bruge Wix editoren til at bygge din hjemmeside. Jeg prøver her blot at besvare nogle spørgsmål.

Du besvarer så forskellige spørgsmål, og så står din hjemmeside klar. Det gjorde jeg og fik den til at se sådan ud:

Dette er altså min Wix hjemmeside, der nu er åbnet i Wix editoren, hvor jeg nemt kan tilføje og ændre ting. For at gemme hjemmesiden trykker du på Publicer. Og så skal du vælge mellem et Wix subdomæne eller forbinde dit eget domæne. Hvis du har købt et domæne du skal bruge, kan du altså angive det her.

Hvis du vælger at tilknytte dit eget domæne, så begynder det allerede at koste en del penge. Vi kigger mere senere på hvad du får for pengene og hvad det koster, men som du kan se er det ikke billigt.

Når du har betalt, skal du bare opsætte domænet, hvilket jeg ikke vil komme nærmere ind på her. Har du udfordringer med det, er du velkommen til at skrive dine spørgsmål i en kommentar nedenunder.

Det koster Wix

Som tidligere nævnt så koster en hjemmeside hvor du får dit eget webhotel og et DK domæne under 250 kroner pr. år. Ud af disse udgør de 50 kr. pr. år prisen på selve domænet, så prisen på webhotellet er altså under 200 kr. pr. år. Lad os lige sammenligne det med hvad Wix tager for at hoste din hjemmeside, hvor du bruger dit eget domæne.

Den billigste pakke hedder Connect Domain, og som navnet antyder betyder det at du udelukkende betaler for at forbinde dit domæne til Wix. Ulempen er at selvom du betaler penge for det, så tillader Wix sig også at vise reklamer på din hjemmeside. Og de tjener pengene på det. Det skal du betale 4,08 euro pr. måned, svarende til 366 kroner pr. år for. Bemærk at selv for den mest skrabede pakke, hvor du også skal finde dig i reklamer, koster det altså langt mere end blot at eje dit eget webhotel.

Udover at det koster meget og der er reklamer, så må din hjemmeside kun fylde 500 MB og du må kun have trafik svarende til 1 GB pr. måned. Til sammenligning får du i et webhotel hos Unoeuro 10 GB plads og ubegrænset trafik.

Den næste pakke hedder Combo og den koster 8,25 euro pr. måned eller 740 kr. pr. år. Her får du 2 GB plads og 3 GB trafik og herudover slipper du for reklamer og et gratis domæne med.

Så kommer vi til Unlimited der koster 12,41 euro pr. måned eller 1112 kr. pr. år. Du får her altså 10 GB plads og ubegrænset trafik – altså det samme som du får hos Unoeuro for under 250 kr. pr. år.

Endelig har de også eCommerce der koster 16,16 euro pr. måned eller 1448 kr. pr. år. Udover 20 GB plads og ubegrænset trafik får du Wix’ webshop modul med. Dette svarer til at du hos Unoeuro køber et webhotel med eget domæne, hvor du installerer WordPress og efterfølgende Woocommerce, hvilket koster under 250 kr. pr. år.

Den sidste pakke VIP koster 24,50 euro pr. måned eller 2195 kr. pr. år. Den indeholder det samme som eCommerce, men du får også mulighed for at kunne køre nogle email kampagner.

Prisen for Wix er altså meget dyrere end hvis du køber dit eget webhotel med domæne. Og du kan ikke bare det samme på dit eget webhotel, du kommer også let til at kunne flytte din data til et andet sted og du får meget mere frihed.

Wix og Søgemaskineoptimering

Da jeg skrev min sidste artikel om Wix i 2015, var en af mine kritikpunkter at Wix ikke var særlig god til søgemaskineoptimering. Hvis du ikke ved hvad søgemaskineoptimering betyder, så betyder det altså at din hjemmeside er optimeret til at Google kan finde den, og du nemt vil kunne komme til tops i Google’s søgeresultater. Når du kommer højere op på søgeresultaterne, betyder det flere besøgende og dermed flere kunder. Søgemaskineoptimering er derfor meget vigtig.

Wix anvender Ajax teknologi i deres design, og i 2015 var den altså lavet på en måde, som gjorde det svært for Google at læse siderne. Derfor var søgemaskineoptimering elendig i 2015. Det er også derfor at mange med Wix hjemmesider har haft meget svært ved at blive fundet i Google.

Men er Wix blevet bedre til søgemaskineoptimering?

Ja, det er de. I hvert fald har Wix hjemmesider lettere ved at blive fundet i Google. Faktum er at Google har fået lettere ved at læse en Wix hjemmeside.

Der er dog stadig nogle ulemper ved SEO på Wix. Blandt andet tager Google længere tid om at indexere dem, fordi de er baseret på Ajax. Herudover så er URL strukturen for Wix hjemmesider ikke så søgemaskinevenligt. Og endelig er det sværere at justere mere individuelt på søgemaskineoptimeringen på din hjemmeside, ligesom du kan med WordPress. Og så er der altså heller ikke så store muligheder for at optimere billedvisning eller på hastighed.

Men Wix søgemaskineoptimering er blevet markant bedre end tidligere.

Kan jeg det samme med mit eget webhotel?

Jeg foretrækker altså klart at vælge eget webhotel, fremfor at bruge Wix. Dels fordi det er billigere, det er mere fleksibelt, det er lettere at flytte data, det er reklamefrit og det er mest søgemaskineoptimeret.

Hvis du skal have dit eget webhotel, skal du først købe et webhotel. Her kan du også købe et domæne samtidig. Gør du det hos Unoeuro, koster det under 250 kroner pr. år.

Når du har købt et webhotel med domæne hos Unoeuro, så installerer du WordPress med 1 klik. Nemmere kan det ikke blive. Herefter kan du straks vælge et tema og begynde at blogge eller skrive siderne til din hjemmeside.

Det er sådan set rigtig nok at du med WordPress ikke blot kan udfylde et par spørgsmål, og så står hjemmesiden klar. Men det er altså meganemt at komme igang, og alle kan finde ud af det. Det kræver ikke teknisk snilde. Og så kommer din hjemmeside til at se meget mere professionel ud, og du skal ikke bekymre dig om at den ikke kan ændres præcis som du vil have den.

Og så husk, at hvis Wix nu engang skulle gå konkurs, så mister du hele din hjemmeside fra den ene dag til den anden, og du kan altså ikke bare flytte den et andet sted hen. Det vil du altid kunne med dit eget webhotel.

Så min klare anbefaling er at vælge dit eget webhotel – men jeg kan godt forstå dem der falder for reklamerne for Wix. Men der er altså også besværlige ting ved Wix ind imellem, for eksempel når du skal koble dit eget domæne på. Får du nogle spørgsmål – både til Wix og eget webhotel, så skriver du bare en kommentar nedenunder.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
mest stemt på
nyeste ældste
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x