Hvad er Teraflops (TFLOPS)?
Du har sikkert hørt begrebet Teraflops eller TFLOPS i forbindelse med grafikkort før, men hvad betyder det egentlig. Det gennemgår vi i denne artikel.
Teraflops kaldes også for TFLOPS, hvilket jo bare er en forkortelse for Teraflops. Det anvendes ofte til at beskrive en egenskab ved såkaldte GPU’er, dvs. den CPU som et grafikkort indeholder.
Tera er en såkaldt præfix, dvs. det er blot en betegnelse for en talstørrelse. Tera betyder det samme som 1012 eller 1000000000000 og forkortes T. Så en Teraflop er altså det samme som1012 Flops.
Men hvad er så en Flop?
En flop er et mål for den matematiske beregningskraft en processor har. Ofte måles kraften af en processor i Gigahertz (GHz), men her er flops mere et mål for den matematiske kapacitet. Når man siger teraflops, svarer dette til kapaciteten af en processor til at beregne en trillion såkaldte floating point operationer hvert sekund. Så 6 TFLOPS betyder altså at processoren kan håndtere 6 trillioner floating points beregninger hvert sekund i gennemsnit.
Floating points kan man også kalde for flydende tal, og det er en form for reelle tal (altså almindelige tal) og floating point beregninger er derfor beregninger med almindelige tal. En Flop er altså med andre ord et udtryk for hvor hurtig en processor kan beregne noget med almindelige tal. Det er en standard for en processors evne til at foretage matematiske beregninger.
For grafikkort er det GPU’en, dvs. grafikkortets CPU, der foretager dens beregninger. Når et grafikkort skal beskrive forskellige former og figurer på en skærm, svarer det nemlig til matematiske beregninger. Og jo stærkere en GPU er, desto hurtigere kan den beregne alle disse matematiske beregninger, og desto flere teraflops har den.
Det er dog vigtigt at huske på, at dette er kun en tommelfingerregel. Fordi selvom teraflops fortæller noget om musklerne i et grafikkort, fortæller det ikke noget om kvaliteten af de bereninger GPU’en foretager. Du kan derfor sagtens have et grafikkort med mange teraflops, som faktisk er et dårligt grafikkort.