Hvor mange stemmer skal et parti have til Folketinget?
Når et parti skal vælges ind i Folketinget, skal de som minimum opnå et vist antal stemmer. Se hvor mange stemmer de skal have her.
Vi står foran et Folketingsvalg inden for få måneder. Senest ved Folketingets åbning 4. oktober skal Mette Frederiksen udskrive Folketingsvalg, ellers har De Radikale truet med at stille et mistillidsvotum til Regeringen, så den må gå af og udskrive valg.
Dette valg bliver særlig spændende, fordi der er kommet en del nye partier som prøver at komme ind i Folketinget. Det drejer sig om Grøn Alliance (tidligere Veganerpartiet), Kristendemokraterne, Moderaterne og Danmarksdemokraterne. Nogle af de gamle partier er også i fare for at blive smidt ud af Folketinget.
Når der er Folketingsvalg skal et parti opnå et vist antal stemmer, for at komme ind i Folketinget. Det er det man kalder for spærregrænsen. Spærregrænsen svarer til mindst 2% af de gyldige afgivne stemmer til et Folketingsvalg. I andre lande har de højere spærregrænser, for eksempel er den 4% i Sverige og Norge, 5% i Tyskland og hele 10% i Tyrkiet. De 2% stemmer som vi anvender i Danmark svarer til ca. 4 pladser i Folketinget.
Spærregrænsen er dog ikke den eneste måde at komme ind i Folketinget for et parti. Hvis man opnår mindst ét kredsmandat får man også automatisk en plads i Folketinget.
Hvis man ikke er medlem af et parti, men i stedet løsgænger, er det sværere at komme ind i Folketinget, og der er kun få eksempler på at det er lykkedes. Sidste gang var i 1994 hvor komikeren Jacob Haugaard blev valgt ind som løsgænger med 23.253 stemmer.
Vi må se ved det kommende valg hvor mange af partierne der klarer at komme over spærregrænsen.