Hvordan får jeg min egen hjemmeside?
Dette er et spørgsmål der ofte bliver stillet og som jeg vil besvare her: Sådan får du din egen hjemmeside og det koster den!
Det kan godt være forvirrende når du første gang skal have din egen hjemmeside. Der findes mange muligheder og mange valg du dermed skal træffe. Her har jeg forsøgt at forklare lidt om disse muligheder, så det gør det lettere for dig at vælge.
Når du skal have en hjemmeside skal du bruge to ting:
- Et domæne
- Et webhotel
Domænet er selve adressen til din hjemmeside, dvs. den adresse den besøgende skal indtaste i browserens adresselinje for at komme ind på din hjemmeside. Webhotellet er det sted hvor din hjemmeside er placeret. Dvs. hvis en besøgende indtaster dit domæne, så vises den hjemmeside som er placeret på dit webhotel.
Ofte købes domæne og webhotel samtidig, men det behøver det i princippet ikke. Man kan faktisk godt købe et domæne et sted og så enten pege det et andet sted hen eller måske flytte det et andet sted hen. Hvis du ikke har prøvet at lave en hjemmeside før, kan det være en god ide at købe dem samtidig.
Når du køber et webhotel og et domæne, betaler du ofte for et oprettelsesgebyr og første års leje af både webhotellet og domænet. Når året er omme, skal du så betale leje for det næste år igen. Her er det vigtig at være opmærksom på, at det er ikke sikkert at du skal betale leje for domænet og leje for webhotellet samme sted. For hjemmesider med DK-domæner, skal man f.eks. betale lejen for DK-domænet hos DK hostmaster, mens man betaler for webhotellet det sted hvor man købte det.
Hvor kan jeg købe et webhotel og et domæne?
Der findes masser af steder hvor du kan købe et webhotel og et domæne. Der er ofte meget forskel på priserne, kvaliteten og hvad du får med i dit webhotel. Du kan f.eks. se en liste over webhoteller her.
Hvis du er i tvivl kan jeg meget anbefale Unoeuro som webhotel. Det er et dansk webhotel firma, som både er billige, stabile og har en rigtig god service. Her får du et webhotel for under 10 kroner pr. måned. Herudover skal du betale for et domæne. Hvis du vælger et DK-domæne koster det 45 kroner pr. år.
Hos Unoeuro søger du bare efter det domæne du gerne vil have og køber den så sammen med et bronche webhotel eller evt. større hvis du har brug for det. For de fleste vil et bronche webhotel være fint og du kan altid opgradere hvis det ikke er nok. Så betaler du for webhotellet og domænet for det første år inkl. oprettelse.
Når du har betalt for webhotellet og dit domæne hos Unoeuro, har du altså betalt for hele det første år. Har du købt et DK-domæne, skal det efterfølgende aktiveres hos DK hostmaster. Det får du altsammen en mail fra Unoeuro om hvordan du gør. Aktiveringen tager alt fra 2 timer til 24 timer – så der går altså op til 24 timer før din hjemmeside virker. Sådan er det altid for DK-domæner, netop fordi de skal aktiveres hos DK hostmaster. Køber du f.eks. et COM-domæne virker det med det samme.
Bagefter logger du ind på din Unoeuro konto, hvor du kan administrere din hjemmeside. Her kan du så vælge det der hedder en 1-klikinstallering, hvor du kan installere WordPress, som er verdens mest populære system til at lave hjemmesider i. Det minder faktisk en del om at skrive i Word. Du behøver overhovedet ikke kunne kode hjemmesider, fordi det hele foregår med klik med musen. Se evt. her på disse tutorials hvordan du gør.
Når der er gået et år, skal du så betale for det efterfølgende år. Her betaler du så påny for 1 års webhotel hos Unoeuro og for 1 års DK domæne hos DK-hostmaster, hvis det er et DK-domæne du har valgt. Har du valgt et andet domæne, f.eks. et COM-domæne, betaler du både for webhotel og for domæne hos Unoeuro.
Hvad betyder web plads?
Webplads er den plads du har til dine hjemmesidefiler. Unoeuro’s bronche webhotel har 5 Gb som er rigeligt til de fleste hjemmesider.
Hvad er POP3?
POP3 er en protokol som man bruger til at hente e-mails med. Når du køber et domæne og webhotel hos unoeuro, får du automatisk alle de e-mail du har lyst med dit domæne. Køber du f.eks. minhjemmeside.dk, kan du altså lave en e-mail der hedder mig@minhjemmeside.dk. POP3 gør det muligt at hente dine e-mails ind i dit favorit e-mailprogram, f.eks. Outlook.
Hvad er IMAP?
IMAP er en anden e-mailprotokol, der gør det nemt at tjekke mails fra flere enheder på samme tid, f.eks. din computer, tablets og mobiltelefon.
Hvad er FTP?
FTP er det der giver dig adgang til dine hjemmesidefiler. Hvis du bruger Unoeuro’s 1-klikinstallering behøver du ikke kende til FTP, men det er vigtig hvis du senere f.eks. beslutter dig for at skifte webhotel udbyder.
Hvad er PHP og ASP?
PHP er det mest udbredte programmeringssprog til at lave hjemmesider i – og hvis du er i tvivl om hvad du skal vælge er det PHP. ASP er en konkurrent, men er ikke aktuel for de fleste.
Hvad er MySQL?
MySQL er den database hvor alle data til din hjemmeside ligger. Igen har du ikke brug for at kende til det, hvis du bare bruger 1-klikinstallering. Men skal du f.eks. tage backup eller flytte din hjemmeside er din MySQL database vigtig.
Hvad er MS Access?
MS Access hører til ASP og ikke til PHP webhoteller. Det er et gammelt databaseformat, så det er ikke aktuelt at kende til for de fleste.
Hvad er Microsoft SQL?
Microsoft SQL er et nyere databaseformat til ASP – men er ikke aktuel hvis du vælger PHP. Her er det nemlig MySQL der anvendes.
Hvad er HTTPS?
HTTPS er en sikker forbindelse til din hjemmeside. Det koster ofte lidt udover lejen for dit webhotel og domæne, men det giver en sikker forbindelse til dine besøgende. Det er især en god ide hvis det er en webshop du skal lave.
Hvad er Cronjobs?
Cronjobs er en række scripts man kan sætte til at køre med jævne mellemrum på serveren, f.eks. noget der opdaterer noget på hjemmesiden hver dag. Det er ikke aktuelt at kende til for de fleste.
Hvad er SSH?
SSH er en form for fjernadgang til serveren webhotellet ligger på og gør det muligt at sende kommandoer til serveren. Det er heller ikke aktuelt at kende til for de fleste.
Hvad er DNS?
DNS står for Domain Name System og er det system der oversætte en domæneadresse til en IP adresse for en server.
Det var lidt om webhoteller. Hvis du har nogle spørgsmål til webhoteller er du velkommen til at lægge en kommentar.