Introduktion til Linux filsystem

I denne artikel vil jeg introducere til hvordan filsystemet fungerer i Linux.

En af de forskelle der er mellem Windows og Linux er hvordan filsystemet fungerer. Linux understøtter faktisk mange forskellige filsystemer, herunder også Windows filsystemer som FAT32 og NTFS, men selve filsystemet i Linux der hedder ext4 fungerer lidt anderledes end i Windows.

I Windows ved du for eksempel at et drev/partition navngives med et bogstav og efterfølgende et kolon og omvendt skråstreg, som for eksempel C:\. Du ved også at hver omvendt skråstreg adskiller en mappe på harddisken. Og så inddeles de forskellige filer i filtyper, som navngives i selve navnet for filen, så en fil for eksempel hedder .exe når det er et program eller .docx når det er et dokument.

Sådan fungerer det ikke helt i Linux. I Linux starter filstrukturen ikke med C:\, men derimod blot med /. Det kalder man også for root eller roden af filsystemet. Der findes i Linux kun én rodstruktur, og den indeholder altså alle drev eller partitioner som kan tilgås. I Linux er der derfor kun en filstruktur der skal gennemgås, hvis man skal ledde efter en fil.

Under root findes der en del undermapper, hvor så der er organiseret forskellige typer af oplysninger. Jeg vil ikke gennemgå dem alle her, men det er værd at kende:

  • /dev indeholder alle enheder herunder harddiske. En harddisk kan så få navnet /dev/sda og hvis den har to partitioner hedder de /dev/sda1 og /dev/sda2. Tilsvarende i Windows ville de typisk hedde C:\ og D:\.
  • /home indeholder alle brugeres mapper. Hver bruger har en mappe, og her findes så dokumentmappen, billedmappen, skrivebordet osv. for hver bruger. I Windows ville disse typisk ligge under C:\Users\.
  • /mnt indeholder midlertidlige monteringspunkter for drev som der arbejdes på.
  • /root indeholder home-mappen for root-brugeren, dvs. for administratoren.

I Linux bruger man ofte betegnelsen mount eller at montere en enhed, for eksempel en harddisk. Det er egentlig bare en betegnelse for at der oprettes en forbindelse til enheden, ligesom hvis du monterede den fysisk til din computer. Det at der findes en harddisk i computeren betyder altså ikke nødvendigvis at Linux kan se den, fordi den skal monteres først. Montering af enheder sker ofte automatisk, men kan også foregå i terminalen med denne kode:

sudo mount /dev/sda1 /mnt

I Linux vil du også ofte se at filer er navngivet med en endelse som for eksempel .exe eller .doc. Men faktisk er dette kun pynt, fordi det er ikke det der afgør hvilken filtype der er tale om.

Man siger også at i Linux betragtes alt som filer, herunder også mapper, printere, enheder, tastatur osv. Derfor vil også mapper optage plads som en fil i Linux filstrukturen.

Jeg håber dette gav en lille introduktion til Linux filsystemet. Hvis du kommer fra Windows, kan det godt være du skal vænne dig lidt til den nye struktur, men det går altså hurtigt. Kommer du fra Mac vil du opleve mange lighedspunkter mellem Linux filsystemet og Mac filsystemet.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
mest stemt på
nyeste ældste
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x