Invester din egen pension og undgå topskat
Her kan du læse om overvejelser ift. at undgå topskat ved at supplere din pension med en privat pensionsordning du selv investerer.
De fleste har en pensionsordning som en del af deres løn. Der skulle så gerne fremgå af din lønseddel af du betaler ind til en pension, og ellers kan du også se dine eksisterende pensionsordninger på Pensionsinfo.dk.
Men faktisk kan det være en god ide at supplere denne pension med din egen private pensionsordning. Betaler du topskat, er der en særlig fidus, fordi du kan trække det du betaler ind til pensionsordningen fra i topskat.
Der findes flere forskellige pensionsordninger du kan vælge imellem, der kaldes Ratepension, Aldersopsparing og Livrente. Hvis du betaler topskat, kan det specielt være en ratepension der aktuel for dig, fordi den kan du trække fra.
Det er vigtigt at være opmærksom på, at den ratepension du opsparer, skal modregnes i din folkepension. Hvis du tror, at der til den tid ikke vil være noget der hedder folkepension til alle, så kan det være en god ide. Men ikke nødvendigvis hvis der er.
Invester selv til din ratepension
Hvis du selv kan investere lidt, kan du for eksempel oprette en Ratepension på Nordnet, og så investere til din egen pension. Her kan du blandt andet opsætte en Månedsopsparing, og så kører det hele automatisk.
Med den kan du investere i investeringsforeninger, fx. passive indeksfonde, så omkostningerne er lave og det kører automatisk. Her er ÅOP ofte omkring 0,2-0,5%, hvor min obligatoriske pension har en aktuel ÅOP på 2,1%.
Beskatning af ratepension
Når man taler om beskatningen af en ratepension, er der tre forhold der gælder. Der er den skat du sparer nu, fordi du kan trække indbetalingen fra. Så er der den skat du skal betale løbende af det afkast du får. Endelig er der den skat du skal betale af ratepensionen når du engang får den udbetalt.
Fradrag for Ratepension
Med en privat ratepension kan du i 2021 indbetale op til 58.500 kroner, som du så kan trække fra i topskatten. Beløbet du indbetaler sørger Nordnet selv for at indberette til Skat, så det kommer på Årsopgørelsen. Når du trækker det fra, bliver grundlaget for topskat mindre, og dermed kommer du til at betale mindre i topskat.
Denne indbetaling skal du på forskudsopgørelsen angive i felt 416, der også hedder “Bidrag og præmie til privattegnede ratepensioner og ophørende alderspension”. Her angiver du hvor meget du regner med at indbetale, så får du løbende det fradrag der svarer til i løbet af året. Din bank eller børsmægler vil (hvis det er en dansk børsmægler) selv indberette til Skat, så det automatisk kommer på årsopgørelsen.
Beskatning af løbende afkast
Afkastet på din private ratepension skal du også betale skat af, og den kaldes for PAL-skat. PAL-skatten afkræves årligt og er på 15,3% af afkastet. Typisk trækkes skatten fra ordningen januar måned. Hvis du et år har haft negativt afkast, får du negativt PAL-skat, som du kan fradrage de kommende år. Grundlaget for PAL-skat er afkastet fratrukket omkostningerne til formueforvaltningen, dvs. fratrukket ÅOP.
Beskatning af udbetaling af pension
Når du i sin tid får udbetalt din pension, indgår den som normal personlig indkomst og du skal betale helt almindelig skat af den. Du skal selvfølgelig dog ikke betale AM-bidrag. De fleste vil ikke have nok pension til at skulle betale topskat til den tid, så derfor vil man som regel blive beskattet mindre af udbetalingen end af indbetalingsbeløbet. Desuden er der formentlig kommet en del afkast, som du også får med.
Jeg håber denne artikel gav en introduktion til ratepension og hvordan du kan bruge denne til at betale mindre i topskat. Hvis du har udnyttet muligheden i ratepension for at trække fra i topskatten, er det livsvarige pensioner du efterfølgende skal kigge på, for at kunne trække mere fra.