Konsulentvirksomhed – det skal du være opmærksom på

Overvejer du at starte som konsulent i din egen virksomhed, hvor du kan udføre et stykke arbejde for en række kunder og efterfølgende sende dem en faktura. Et sådant samarbejdsforhold er ofte noget der er ønsket både fra kundens og konsulentens side – men det er ikke altid lige smart. Her får du information om hvad du skal overveje hvis du vil starte en konsulentvirksomhed. 

Antal kunder

Når man vælger at blive konsulent, er det vigtigt at man har mere end én kunde. Fordi har du kun én kunde, kan Skat anse dig som værende en lønmodtager. Din kunde påtager sig dermed også en risiko, fordi han kan blive beskyldt for at forsøge at omgå A-skat, feriepenge m.m. og faktisk hæfte for den manglende tilbageholdelse af A-skat og AM-bidrag.

Når Skat skal vurdere hvorvidt din virksomhed er en rigtig konsulentvirksomhed eller om du blot er lønmodtager tager de bl.a. følgende til betragtning:

  • Foregår dit arbejde efter din kundes anvisninger, dvs. følger ikke blot en kontrakt?
  • Foregår dit arbejde på din kundes regning og risiko?
  • Er det en løbende arbejdsydelse til den samme kunde?
  • Er der fastsat rammer for arbejdsforhold?

Netop pga. det tredje krav kan du altså ikke starte en konsulentvirksomhed, hvis du kun har én kunde. Skat er ligeglad med om du har en kontrakt med din kunde og blot udskriver en faktura i stedet for en lønseddel. Skat kigger nemlig på dine faktiske forhold.

Hvis du alligevel starter en konsulentvirksomhed med kun én kunde, så risikerer du at Skat bedømmer dig til at være lønmodtager i stedet.

Disse rettigheder mister du

Hvis du vælger at blive konsulent fremfor lønmodtager mister du en lang række rettigheder. Derfor skal du tage dig godt betalt, da du selv skal finansiere disse rettigheder. Det drejer sig bl.a. om:

  • Feriepenge
  • Barsel
  • Opsigelsesvarsel
  • Sygepenge

Så sørg for at have disse rettigheder inkluderet i prisen på din faktura.

Hvad er det gode ved at være konsulent

Så der er klart nogle ulemper ved at være konsulent eller generelt iværksætter fremfor lønmodtager. Der er dog masser af gode ting ved at være konsulent. Du bestemmer selv hvem du vil arbejde hos. Du bestemmer selv hvornår du vil arbejde. Og har du mod på dette og er forholdende i orden skal du bare kaste dig ud i det.

Hvis du er i tvivl hvorvidt Skat vil anse din virksomhed for en virksomhed eller ej, kan du evt. spørge efter et bindende svar. Det koster ganske vist 400 kroner, men så er der ingen tvivl.

 

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

Abonner
Giv besked ved
guest

1 Comment
mest stemt på
nyeste ældste
Inline Feedbacks
View all comments
Kenneth Biesbjerg siger:

Hej

Tak for nogle generelt gode indput på siden 🙂

Hvordan forholder det sig lovmæssigt, hvis jeg i et større firma er ansat som funktionær i en lederstilling i afdeling “A”, men via kvalifikationer, kompetencer og erfaring, har jeg mulighed for at bidrage i en af vores andre afdelinger, afdeling “B”, nogle timer om måneden.

Disse timer vil jeg dog gerne fakturere via egen virksomhed og ikke bare arbejde “gratistimer” under de altid kryptiske funktionærkontrakter.

Men må man det eller kan man på nogen måde omgås reglerne?

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x