Kontaktløse Dankort – er de sikre?
Fra næste år bliver en del VisaDankort skiftet ud med nye kontaktløse VisaDankort. De er en del af den bølge af kontaktløse betalingsmuligheder der kommer i de kommende år. Andre er Mobilepay, Apple pay og andre muligheder.
Med et kontaktløs Dankort vil man ved beløb under 200 kroner kunne nøjes med at holde kortet op i nærheden af terminalen. Herefter er betalingen registreret uden pinkode. Ved beløb over 200 kroner skal man også angive pinkode.
Men er dette sikkert? Det vil jeg sætte lidt fokus på i denne artikel. Der er mange forskellige meninger og teorier ude omkring hvilke muligheder der vil være med det nye kort – har du selv nogle input er du velkommen til at skrive en kommentar.
Teknologien bag
De nye kontaktløse kort indeholder en chip med en antenne, hvilket betyder at de trådløst kan overføre kortinformationerne til terminalen. Den teknologi vi anvender i Danmark, er den der hedder PayWave som er udviklet af Visa.
Så teknologien bag de nye kort er ikke nye. Det er en international teknologi, der er anvendt i flere andre lande end Danmark. Både Visa og Dankort vil bruge denne teknologi.
Hvis man vil betale med et Mastercard, hedder teknologien i stedet PayPass – men den er lige så international og afprøvet som Visa’s teknologi.
Hvornår skal man indtaste PIN-kode?
Som udgangspunkt skal man med et VisaDankort ikke indtaste pinkode ved køb under 200 kroner – eller for udenlandske køb under 20 euro. Man skal indtaste pinkode ved køb over 200 kroner.
Der er dog undtagelser. Hvis man vil betale to gange til samme sted lige efter hinanden, vil køb nummer to blive afkrævet pinkode. Herudover vil du tilfældigvis også engang imellem blive bedt om at indtaste pinkode.
Hvorfor kontaktløse kort?
Fordi det er der vi bevæger os hen og det er der forbrugerne vil hen. Flere udbydere af internationale kort er begyndt at tilbyde kontaktløs betaling. Flere andre teknologier som Apple pay og Mobile pay tilbyder også kontaktløs teknologi. Her er Dankortet nødt til at kunne følge med – fordi ellers vil forbrugerne måske hellere vælge alternativerne.
Herudover kan betalinger foregå hurtigere end hidtil. Der vil også være et mindre slid af kortene, som har været et problem med de nuværende kort. Med kontaktløs betaling foregår betalinger lige så hurtigt som kontanter, så måske kan de afløse mere kontantbetalinger end i dag.
Er kontaktløse kort sikre?
Alt er jo relativt, men kontaktløse kort vurderes at være lige så sikre som de kort vi har i dag. Og uanset hvad er de bestemt mere sikre end at betale med kontanter.
Herudover er det jo kun betalinger under 200 kroner der kan foregå uden pinkode. En person vil derfor ikke kunne betale for særlig mange varer, før det bliver opdaget.
Kan man ikke bare bruge kortet på nettet?
Jo, det kan man godt. Det kan man også i dag, hvis man fysisk får fat i kortet. En teori er at tyve vil med trådløs teknologi kunne stjæle kortoplysningerne og anvende dem til internetkøb. Det kan muligvis lade sig gøre, men husk at det er jo kun kortnummer og udløbsdato der overføres trådløst til terminalen – ikke den 3-cifrede kode på bagsiden som er påkrævet for at kunne bruge kortet til internetkøb.
Derfor vil man ikke kunne købe varer over internettet ved at stjæle kortinformationerne trådløst. Du vil simpelthen mangle den 3-cifrede kode.
Nogle mener at informationerne vil kunne stjæles op til 70 cm væk fra selve kortet. Dette stemmer dog ikke overens med informationerne fra Nets, hvor der står at teknologien kun kan anvendes få cm fra kortet.
Internationale erfaringer viser at de er sikre
I andre lande har de haft kontaktløse kort længe, f.eks. Storbritanien. Her viser erfaringer at der ikke er en særlig risiko ved de nye kontaktløse kort. Faktisk udgør risikoen for misbrug kun 0,007% af det samlede forbrug.
Disse internationale erfaringer viser at vi trygt kan anvende den nye kontaktløse teknologi i Danmark.
Kan man komme til at betale ved en fejl?
Der har også været påstande ude om at man ved en fejl ved lige at vifte med kortet, så kan komme til at betale for noget. Det kan ikke lade sig gøre. Fordi først skal der nemlig indtastes et beløb i terminalen for at aktivere betalingen og først herefter kan betalingen gennemføres.