Krigen om fremtidens OS platform
Går vi 5 år tilbage var der ingen tvivl. Det altdominerende operativ system (OS) var Microsoft Windows – ja mange talte oven i købet om et monopol. Det har ændret sig meget de sidste år. I dag stiller nogen spørgsmålstegn ved hvorvidt Windows overhovedet vil overleve i fremtiden. Her analyserer vi de forskellige OS der dominerer markedet for tiden og kigger på om Windows virkelig har en fremtid.
Microsoft taber magten
Microsoft havde for nogle år tilbage den dominerende position på en del fundamentelle markeder. De havde Windows som verdens mest dominerende OS. De havde Internet Explorer som verdens mest dominerende internet browser. De havde Microsoft Office som verdens mest dominerende kontorpakke. I dag er det kun Microsoft Office som Microsoft for alvor har en dominerende position på.
Windows’ markedsandele aftager
Hvis vi ser på udviklingen i Microsofts markedsandele på OS-markedet de sidste 5 år, så kan vi se at markedsandelene er gået fra 92% til 85% – dvs. et fald på 7%. Dette kan måske ikke lyde af så meget, men uden tvivl er dette tal som skræmmer Microsoft meget. Denne udvikling kan være starten på en udvikling som til sidst ender med at Microsoft ikke længere er nummer 1 på OS-området.
Ser vi så på Microsofts største konkurrent på OS-området – Apple – Så er udviklingen stik modsat. Her er markedsandelen steget fra 5% til i dag 11% – en stigning på 6%. Stort set hele den tabte markedsandel fra Microsoft er gået over til Apple. Hvad er det så der driver deres succes på OS-området? Uden tvivl er brugervenlighed, strømlinede produkter og lækkert design vigtige faktorer.
En lidt nyere, men dog ikke helt ligegyldig medspiller er Googles Android. De har vundet 2% af markedsandelene siden 2011. Dette er en årlig stigning på næsten lige så meget som Apple.
En lidt ældre medspiller er Linux. Disse har vundet under 0,5% og for øjeblikket er der ikke nogen forventning om at de får en meget mere dominerende plads i fremtiden.
En af de vigtigste grunde til at Apple og Android har vundet så mange markedsandele er at de har fået godt fat i de mobile platforme. Det har Microsoft endnu ikke. Et forsøg på at rette op på dette har været Windows 8, hvor Microsoft omdannede Windows til at kunne køre på tablets og mobiltelefoner. Det har dog ikke været nogen stor succes endnu og Microsoft har derfor endnu ikke fået ordentlig fat i mobilmarkedet. Dette er ikke særlig godt for Microsofts dårlige udvikling på OS-markedet. Specielt ikke når udviklingen mellem markedsandele på henholdsvis desktop og mobil platform ser således ud:
Hvor markedsandelen på desktopplatforme var 99% for 5 år siden er det kun 82% i dag – et fald på 17%. Hvis udviklingen skulle foregå med samme hastighed de næste 10 år (kun hypotetisk), så er der kun en markedsandel på desktopsiden på knap 50% om 10 år. Og hvis så ikke Microsoft får ordentlig fat i mobilplatformen kan det betyde Windows’ død.
Det interessante i den næste tid er om det lykkedes Microsoft at få fat i mobilmarkedet. Windows 8 har desværre nok ikke været god nok til dette. Men måske den næste version af Windows, hvor man har rettet alle børnesygdomme, kan rette op på dette.
Herudover bliver det også meget interessant at følge kampen mellem Android og Apple. Markedsandelene stiger med omtrend samme hastighed for de 2 konkurrenter lige nu – men hvem vinder slaget.
Internet Explorers markedsandele aftager
Ligesom Windows for 5 år siden var det mest dominerende OS, så var Internet Explorer også den mest dominerende browser. Men dette har også ændret sig. Udviklingen de sidste 5 år ser således ud:
Internet Explorers markedsandele er de sidste 5 år gået fra 67% til 29% – et fald på 38%. Samtidig har Internet Explorers største konkurrent, Google Chrome, vundet markedsandele fra 1% til 41% – en stigning på 40%. Således har Google Chrome vundet 1. pladsen over Internet Explorer som verdens mest populære Internetbrowser.
Apples browser, Safari, har på 5 år gået fra 3% til 9% – en stigning på 6%. Denne stigning skyldes uden tvivl deres indtag på mobilmarkedet.
Så også her er det gået galt for Microsoft. De har ikke bare tabt markedsandele på mobilmarkedet, men også desktopmarkedet. Google har simpelthen formået at lave en browser der var et rigtig godt alternativ til Internet Explorer. Og siden Google både har fat i desktop og mobilmarkedet, vil denne browser i fremtiden også have en dominerende position.
Har Microsoft en chance?
Der er nok ingen tvivl om at Microsoft skal vende sig til at i fremtiden vil de ikke have monopol på hverken OS eller Browsermarkedet. Apple og Google er simpelthen blevet for stærke konkurrenter.
Hvis Microsoft skal have en chance på OS-markedet er de nødt til at erobre mobilmarkedet. Vi vil også i den kommende tid se en vandring fra desktopmarkedet til mobilmarkedet. Desktopmarkedet vil ikke forsvinde, men det vil blive mindre.
Indtil videre har Microsoft satset på kun at have Windows på Nokia mobiltelefoner. Her vil det være nødvendig at Microsoft også får foden inden for andre modeller. Det er det som Google har gjort med Android og det giver en stor flexibilitet og noget for enhver kundes smag. De kan ikke satse på at gøre Apple kunsten efter og nøjes med hardware fra én producent. Dette ser det dog også ud til at Microsoft har indset, eftersom rygter siger at de bejler til HTC.
På tabletmarkedet vil det også være en god ide at brede sig ud over flere producenter. Dette ser dog også ud til at være tilfældet allerede.
Den næste udfordring bliver at udvikle Windows, så det passer til kundernes behov. Ideen med at kombinere et desktop styresystem med et mobilt touch styresystem er god, men de to ting skal integreres bedre. Dette vil vi formentlig også se i de kommende versioner.
Internet Explorer?
Hvad med Internet Explorer – vil udviklingen vende her? Her vil det også være vigtig at få fat i mobilplatformen. Måske det var en god ide at udvikle en IE app til Android og iOS også, således at disse kunder også kan bruge Internet Explorer. Altså at adskille den direkte association mellem Internet Explorer og Windows. Dette vil give en større flexibilitet og sænke risikoen for at fejle både browser og OS projektet.
Vil Officepakken opleve samme udvikling?
Spørgsmålet er så om Officepakken vil få samme problemer som Internet Explorer og Windows. Dette har umiddelbart ikke været tilfældet endnu, men kan let komme i fremtiden. Den største grund til at Officepakken ikke har mistet markedsandele endnu er at der endnu ikke findes nogen værdig konkurrent endnu. Openoffice/Libreoffice var måske på et tidspunkt et lys for dette – men der er stadig langt for at de kan nå op på samme niveau.
Men Microsoft skal bare huske én ting: Office lever kun så længe Windows gør. Selvfølgelig findes Office også til Mac, men der vil uden tvivl komme stærke konkurrenter hvis Windows bliver yderligere svækket. Så det er nødvendig at Microsoft får vendt udviklingen mht. Windows.
Hvem vinder OS kapløbet?
Så på nuværende tidspunkt kæmper tre giganter om markedsandele på OS området – nemlig Microsoft (Windows), Apple (Mac og iOS) og Google (Android). Vi ser for øjeblikket et stort fald for Microsoft og samtidig en stor stigning for Apple og Google. Vil denne udvikling vende? Og hvem vinder af Apple og Google? Hvad mener du?
Kilde: Statcounter 11/10-2013