Krypterede privatbeskeder på vej til Twitter
Twitter har forandret sig en del i disse år efter Elon Musk overtog det, og der er flere nyheder på vej.
Elon Musk har fået en del kritik, efter han opkøbte Twitter og igangsatte en rutsjebanetur for alle dets brugere. Undervejs har mange flygtet til andre sociale medier, som fx. Mastodon, og der har også været tidspunkter hvor annoncørerne holder sig væk. Men en ting må man give Elon Musk. Der er kommet en del gang i udviklingen af Twitter efter han overtog foretagenet.
En af de ting mange har savnet på Twitter er end-to-end-kryptering af privatbeskeder. De fleste der anvender Twitter til at skrive privatbeskeder ved nok ikke, at de ikke er helt private. De er nemlig ikke krypterede, så i princippet kunne en tredjepart læse med. Derfor har rådet været at anvende andre chatapps til private beskeder, som faktisk har end-to-end-kryptering (fx. Signal). Men det bliver der måske lavet om på nu. Twitter annoncerer i hvert fald i et nyt tweet, at der snart kommer en opdatering til Twitter som indfører krypterede privatbeskeder, som gør at selv Elon Musk ikke kan læse dine privatbeskeder.
En anden nyhed der kommer snart er både muligheden for videochat og voicechat mellem alle brugerne på Twitter. Dette gør at du kan foretage et opkald på Twitter, uden at skulle udveksle dit telefonnummer.
Udover de andre mange små ændringer til Twitter, har de fleste nok bemærket at Twitter Blue har fået en mere central plads på Twitter. Twitter Blue er deres abonnementordning, som Elon Musk indførte da han overtog Twitter. I starten fik du muligheden for at blive verificeret på Twitter, bare ved at betale til abonnementordningen, hvilket medførte en del falske profiler der udgav sig for at være fx. store virksomheder. Nu er den eksisterende mulighed for verifikation helt fjernet på Twitter, så man kan ikke længere blive verificeret på Twitter. Når du ser det klassiske blå rettetegn er det altså ikke længere et udtryk for nogen er verificeret, men nu bare at de er abonnent på Twitter.
Hvad er Twitter Blue?
Men hvad får man så for et Twitter Blue abonnement. Et Twitter Blue abonnement handler ikke længere kun om at få det blå badge på sin profil. Det er blevet et Premium abonnement til Twitter, som giver nogle ekstra features. En af muligheden er at du kan skrive så mange tegn du vil på Twitter (strengt taget kun op til 10.000 tegn). Du kan altså lave lange indlæg på Twitter, som du før i tiden måske ville have postet på andre sociale medier som Facebook. Mange vil nok kritisere dette, og sige at så forsvinder en af de centrale dele af Twitter, fordi det er et socialt mikromedie. Det er nok også rigtigt, men det viser lidt at Elon Musk har tænkt sig at Twitter skal være en central platform til generelt at dele indhold.
Nedenunder kan du se de danske priser på Twitter Blue. Prisen er lidt højere hvis du køber det gennem din iPhone eller Android. Det skyldes at Apple og Google også tager et gebyr for at Twitter kan opkræve betalinger for at bruge app’en. Det kan derfor måske være smart at oprette dig som Twitter Blue bruger via web i stedet for. Når du opretter dig som Twitter Blue bruger, får du alle Premium features med det samme.
Twitter Blue Pris | iOS/Android | Web |
---|---|---|
Månedlig pris | 77 kr. | 70 kr. |
Årlig pris | 800 kr. | 737,50 kr. |
Udover muligheden for at skrive lange tweets, så giver Twitter Blue også muligheden for at redigere tweets. Det er nok en feature mange har efterlyst, og som for eksempel allerede er muligt på Mastodon. Du kan på Twitter dog kun redigere et tweet i de første 30 minutter, og indtil videre kan du kun gøre det på et original tweet og et citattweet – ikke på et svar til et andet tweet. Hvis der er gået mere end 30 minutter har du altså kun muligheden for at slette tweetet og oprette et nyt.
Nogle er måske også træt af reklamerne på Twitter. Her fortæller Twitter at hvis du er Twitter Blue bruger, så fjernes halvdelen af reklamerne. Man kan faktisk undre sig over at de ikke har gjort det muligt at fjerne reklamerne helt, det vil mange nok efterspørge.
En anden vigtig ting ved Twitter Blue er at det giver dig en fordel over ikke-Twitter blue brugere når det kommer til ranking, altså i hvilken rækkefølge i Twitters algoritme at tweets vises. Er du Twitter Blue bruger vises dine tweets altså i højere grad i toppen. Det så man for eksempel under hele Onkel Reje debatten, hvor en del konspirationsteoretikere havde købt et Twitter Blue abonnement og derfor fik deres “holdninger” mere oppe i toppen, så det så ud til at være en mere udbredt holdning end det faktisk var.
Så får du også muligheden for at bruge SMS’er til 2-faktor autorisation. Noget Twitter fjernede fra alle brugere på et tidspunkt, så andre brugere nu skal bruge en autorisationsapp, som for eksempel Google Authenticator. Jeg bruger Google Authenticator og det fungerer rigtig fint, og er måske også mere sikkert, fordi der findes ikke noget mere usikkert som SMS.
Twitter Blue giver også andre mindre vigtige features, herunder mulighed for at tilføje et NFT billede som profilbillede, teksformatering i tweets, organisering af tweets i mapper, skifte ikonet for din Twitter app, vælge mellem forskellige temaer, muligheden for at uploade længere videoer og andre ting.
Jeg synes Twitter Blue er blevet noget mere interessant ift. i starten, hvor det bare var et verifikationsbadge. Når det er sagt har jeg stadig ikke valgt at oprette et Twitter Blue abonnement. Prisen synes jeg stadig er lidt høj ift. de features man får, og jeg har endnu ikke planlagt at poste indlæg der er længere på Twitter, hvorfor jeg ikke har brug for denne mulighed. Men jeg synes det er fint at det er muligt, og at der løbende kommer flere muligheder til.