Kviklånets gældsspiral – Så slemt kan det gå
Bagsiden af medaljen ved kviklån er, at nogle ender i en gældsspiral de aldrig kommer ud af. Se her eksempler på hvor slemt det er gået for andre der har taget et kviklån.
Få et kviklån på 2 minutter, helt uden at stille sikkerhed for lån. Det første lån er gratis. Sådan lokker mange kviklånsudbydere med at få folk til at tage et rigtig dyrt lån.
Ja, faktisk er lånet ikke bare dyrt – det er megadyrt. Fordi kviklån udbydes til ågerrenter, og hvis du ikke får det betalt af i løbet af kort tid, ender du i en gældsspiral hvor du kæmper med bare at betale renterne, og aldrig får afdraget på lånet.
Selvom mange måske ikke ender sådan, så er der nogen der gør. Vivus er et af de større udbydere af kviklån. Deres lån skal i princippet betales tilbage på 30 dage, men mange ender med at forlænge lånet, så de kun betaler renterne. Vivus og andre låneudbydere vil ikke selv ud med hvor mange procent det drejer sig om, men det drejer sig formentlig om en større procentdel.
Det vi ved er at andelen der ender med at blive sendt til inkasse er omkring 4 procent – og det synes jeg i sig selv er skræmmende. Tænkt, at hver gang 100 optager et kviklån er der 4 der ender i inkasso.
Et lån på 20.000 kr. endte med gæld på 200.000 kr.
Lad os kigge engang på nogle af de eksempler der har været medierne på personer der er endt i kviklånets gældsspiral. Et eksempel er Mads Berthelsen fra Vejle, der optog et kviklån på 20.000 kroner da han havde brug for nogle penge når han skulle flytte hjemmefra.
Han var ung og naiv og havde slet ikke økonomisk forståelse for hvordan gælden kunne vokse for et kviklån. Hurtigt blev gælden til 105.000 kroner, og da han så optog nye kviklån for at betale det første af, endte gælden på 200.000 kroner.
Eksemplet på dette kviklån viser hvor hurtigt denne type lån kan vokse. Lånene er ofte afdragsfrie, så det kun er renterne du betaler af på. Hvis du ikke forstår, at du som standard ikke afdrager på lånet, kommer du derved aldrig af med det.
Sådan kommer du af med et kviklån
Hvis du allerede har et kviklån, er her nogle gode råd. Først og fremmest skal du få styr på økonomien, da det jo ofte er det der gør du har taget et kviklån til at starte med. Få styr på hvad du har af indtægter og udgifter. Lav et budget. Skær så overflødige udgifter fra.
Herefter kan du prøve at se om du ikke kan gøre dit lån billigere. Her kan et samlelån være en god ide, og det er bedst hvis du kan få det i banken. Spørg din bank om du kan låne pengene i banken, så du kan indfri de små kviklån du har. Forvent dog ikke at din bank vil hjælpe, fordi hvis din økonomi er dårlig, vil de ikke løbe den risiko.
Spørg evt. familie om de kan hjælpe dig. Selvom jeg ikke anbefaler at låne penge af familie, så kan din økonomi være kommet så meget over styr, at der ikke er nogen anden udvej.
Hvis du har prøvet disse ting, og din økonomi er spændt for, kan du prøve at skrive til låneudbyderne om i ikke kan finde en mere rimelig ordning. Forvent dog ikke at de vil hjælpe dig. De er ligeglade med om du ikke kan betale. Så har de tjent en del på dig, og kan så sælge dit lån til inkasso.
Moralen i denne artikel er at du ikke skal optage et kviklån. Men en lige så vigtig pointe er, at vi politisk bør gøre mere for at regulere kviklånsmarkedet. Vi bør have løbende obligatorisk indberetning af gældssaldo og renteudgifter til eSkat, så vi kan få bedre kreditvurderinger. Vi bør have et obligatorisk register, hvor kviklåneudbyderne er forpligtet til at indberette nøgletal, så vi kan følge med i hvordan det går markedet. Vi bør overveje en maksimalgrænse for ÅOP – den kunne for eksempel ligge omkring 35 procent.
Har du flere ideer til hvordan kviklån kunne reguleres bedre, er du velkommen til at skrive en kommentar nedenunder.