Lav en UEFI USB nøgle med Linux
Har du også prøvet at lave en Linux Live USB nøgle, der ikke virker selvom du i BIOS har prioriteret boot af USB? Her er forklaringen og en løsning.
Jeg har tidligere beskrevet hvordan du kan lave en Live Linux USB nøgle både i Windows og Mac. Når du har lavet USB nøglen, skal du i BIOS huske at ændre på bootprioriteringen.
Årsagen er at siden Windows 8 kom, begyndte mange computere at boote på en anden måde end tidligere. Tidligere skete det via en bootloader der fandtes på samme harddisk som Windows var installeret. Fra Windows 8 har bootloaderen sin egen partition, og en såkaldt EFI-fil styrer hvordan booten skal ske. Den nye måde at boote på kaldes også for UEFI eller Unified Extensible Firmware Interface.
Hvis UEFI er slået til, stiller det krav til den USB nøgle du booter med. Populært sagt skal indholdet være brændt ned på nøglen. Så hvis du bare kopierer indholdet vil det ikke virke – og UEFI vil faktisk slet ikke genkende at du har en USB nøgle i.
En anden vigtig ting er at det operativsystem der skal køre på USB nøglen SKAL være 64-bit. Du kan derfor ikke vælge 32-bit.
I Mac kan du lave en USB nøgle der kan boote i UEFI med programmet Boot camp assistant. Dette er forudinstalleret på Mac, så det er bare at finde det frem og gå igang.
Til Windows bruger du programmet Win 32 disk imager eller Rufus.
Når du har brændt indholdet ned på USB nøglen, ændret bootrækkefølgen i BIOS, så USB kommer først og UEFI slået til skulle USB nøglen nu gerne virke.