Libreoffice erklærer Openoffice for død
Libreoffice Danmark erklærer i et blogindlæg konkurrenten Openoffice for død. Hvis du har Openoffice, opfordres du til at skifte til Libreoffice.
Meldingen kommer på Facebook hvor Libreoffice Danmark kommer med nedenstående melding:
Argumentet bag at erklære Openoffice for død, er tilsyneladende at IBM har forladt projektet, der er få udviklere bag projektet tilbage og officepakken opdateres ikke længere.
Sidste opdatering har været 21. august 2014 og dette mener Libreoffice er kritisk, da der i begyndelsen af 2015 blev opdaget en alvorlig sikkerhedsbrist. En sikkerhedsbrist der endnu ikke er rettet og som er beklageligt da det er en meget simpel løsning der skal til.
Libreoffice blev i sin tid født som en gren af Open office, men er siden vokset til at blive mere udbredt. Når det er sagt hænger det gamle, velkendte brand bag Open office stadig ved.
Historien bag Openoffice
Openoffice blev i sin tid skabt af Sun Microsystems der købte en tysk officepakke kaldet Staroffice. Staroffice var stadig den kommercielle udgave, men Sun frigav en open source udgave der så blev til Openoffice.
Udviklingen af Openoffice blev dels foretaget af Sun og dels af de mange open source udviklere. Til gengæld blev kildekoden også anvendt til at udvikle den kommercielle Staroffice udgave.
Sun blev senere overtaget af Oracle, der var kendt for at lave database systemer. Her skildte nogle af udviklerne bag Openoffice sig så fra projektet og skabte Libreoffice. Oracle fortsatte med at udgive Openoffice, nu som Oracle Openoffice.
Senere indså Oracle at Openoffice ikke var et realiserbart projekt og gav det derfor til Apache Foundation, som ejer det i dag. IBM hjalp med den videre udvikling, da de skulle bruge det til deres egen officepakke Lotus Symphony.
Men nu har IBM også trukket sig og givet Symphony koden til Apache. Nu står Apache så tilbage, opsat på at udvikle videre. Men uden Sun, Oracle, IBM og det store community af udviklere som står bag Libreoffice, ser kampen tabt ud på forhånd.
Licensforskelle
Der er også en række licensforskelle mellem Openoffice og Libreoffice. Libreoffice er udgivet under en såkaldt Copyleft licens, der gør at hvis nogle vil udvikle videre på koden, kan resultatet kun udgives under samme (open source) licens.
Her er Openoffice anderledes, fordi man gerne må tage koden og anvende den til kommercielle forhold. Herved kan man udvikle videre på den, men så undlade at give kildekoden videre til andre.
Dette må man ikke ved Libreoffice. Hvis man ønsker at anvende Libreoffice til kommercielle formål, skal man videreudgive det under samme licens.
Denne licensforskel giver Openoffice to ulemper: 1) hvor mange vil udvikle kode gratis til nogen, som bare kan anvende resultatet kommercielt? 2) Libreoffice kan tage kode fra Openoffice, men Openoffice kan ikke tage kode fra Libreoffice.
Hvad synes du? Skal Openoffice bare opgive projektet og dirigere deres hjemmeside videre til Libreoffice?
Fri software har 4 friheder. Friheden til at:
* K øre programmet.
* K ikke i programmets source-kode.
* K opiere programmet.
* K ode programmets source-kode om.
Eller på engelsk:
* F orward copies to anyone
* R un the program for any purpose
* E xamine the source code
* E nhance the source code
“””Her er Openoffice anderledes, fordi man gerne må tage koden og anvende den til kommercielle forhold.”””
Du må også meget gerne bruge LibreOffice kommercielt. Det, som licensen gør, er, at du ikke må fjerne de friheder, som du har fået, når du sælger produktet til din kunde: Har du fået de 4 friheder ovenfor, så skal din kunde have samme friheder.
Det er på dette punkt licensen for OpenOffice adskiller sig: OpenOffice må du gerne lave rettelser i, som din kunde ikke får kildekoden på. Så du må gerne forvandle den fri version af OpenOffice til en ufri version, hvor man ikke har de 4 friheder.
Du har fuldstændig ret – tak for præcisionen.