Mastodon – Et alternativ til Twitter
Mastodon er et open source decentralt socialt netværk, som kan betragtes som et alternativ til Twitter. Læs mere om Mastodon her.
Allerede i 2017 oprettede jeg min Mastodon profil. Jeg er storbruger af Twitter til daglig, men er samtidig også tilhænger af alternativer til de forskellige sociale medier. Specielt Mastodon synes jeg er interessant, fordi det for det første minder rigtig meget om Twitter og fordi kvaliteten af det sociale medie faktisk er ret god.
For at oprette en Mastodon profil, skal du gå ind på Joinmastodon.org. Så trykker du på “Get started” og skal så vælge hvilken server du vil oprette din profil på. Det kræver vist en nærmere forklaring. Mastodon er nemlig et såkaldt decentralt netværk – det betyder alt data er ikke samlet på én server som du kender det fra fx. Twitter og Facebook – men derimod på adskillige servere verden over. Enhver kan downloade softwaren bag Mastodon og starte en ny server, som så kobler sig sammen med de andre servere. Mastodon bruger så forskellige protokoller til at udveksle data mellem de forskellige servere, så det samtidig kommer til at se ud som om der kun var én server. Du har også mulighed for at flytte dine data fra én server til en anden, uden at miste dine indlæg eller følgere.
Du skal derfor bare vælge en server der passer dig, og i princippet er den ene ikke bedre en den anden. Dog kan der være forskelle på hvordan de forskellige servere modererer deres brugere og de indlæg du lægger op. Det er nemlig forskellig fra server til server. Det betyder for eksempel også at de servere der ligger i Tyskland, de tillader ikke du skriver nogen propaganda for nazisme.
Jeg valgte i sin tid den server der hed Mastodon.social. Det er den originale tyske server for Mastodon, og for øjeblikket ser det ikke ud til der er åbent for tilmeldinger. Dette skulle skyldes at serveren brev presset af den store storm af nye brugere, som ville finde et alternativ til Twitter. Hvis du er i tvivl om hvilken server du skal vælge, kan du overveje den der hedder Mastodon.online, der dels er åbent for tilmeldinger og administreres af den samme person. Desuden er det en engelsk drevet server, der ligger i Tyskland. Nogle servere du vælger kræver at du får en invitation.
Under alle omstændigheder kan det være en god ide at vælge en server der er udbredt og med mange brugere, da den formentlig er mere stabil og der er ikke samme risiko for at den pludselig lukker. Nogle af de største jeg umiddelbart kan finde er følgende:
- Mastodon.social – 82600 brugere
- Mastodon.online – 89200 brugere
- Mstdn.social – 63600 brugere
Brugernavnet for din profil minder fuldstændig om Twitter. Det starter med @ og så med selve brugernavnet. Det der dog er forskelligt fra Twitter er at bagefter kommer et nyt @ og så hvilken server du er tilknyttet. I selve dine Toots (som er det tweets hedder på Mastodon) benævnes dit brugernavn dog uden serveren når de vises. Du kan nedenunder se min profil, hvor du kan se hvilken server jeg er tilknyttet.
En ulempe ved Mastodon er netop, at det brugernavn du vælger ikke er unikt på hele Mastodon netværket. Det er kun unikt på den enkelte server. En anden kan altså have samme brugernavn, bare på en af de andre servere. Du kan for eksempel her se min profil på Mastodon.online.
På Twitter kan hvert tweet indeholde 280 tegn. Her får du mulighed for at skrive lidt mere på Mastodon, fordi her er det maksimale antal tegn 500 tegn. Når du skriver et toot kan du tilknytte billeder, lave afstemninger og vælge hvem der skal kunne se dit toot. Det sidste har du ikke mulighed for på Twitter. Desuden kan du også vælge at man skal advares om indholdet af tweetet eller at billedet skal sløres.
Du kan retweete (som hedder booste), du kan kommentere, du kan like (som hedder favorisere) og du kan nævne andre ved at sætte @ i tootet. Du kan ikke redigere et toot, ligesom du heller ikke kan redigere et tweet. Jeg synes heller ikke jeg kan se muligheden for at citere tweets.
Hvis du opretter en profil på Mastodon, skal du huske at angive tagget #dansk til dine toots. Det er uofficielt den måde danskere kan finde hinandens toots. Andre nævnte tags er blandt andet #danmark, men jeg tror #dansk er mest udbredt. Du kan også vælge at sætte et dansk flag 🇩🇰 efter dit navn på din profil, så det bliver nemmere at genkende.
Mastodon har tyske rødder, hvilket også er placeringen af den originale tyske server. Det betyder også at Mastodon faktisk er et eksempel på et socialt netværk der ikke er amerikansk. Selve navnet er opkaldt efter rockbandet med samme navn.
Et lille fun fact er at Donald Trumps sociale network Truth Social faktisk også er baseret på Mastodon software, selvom det ikke er en del af Mastodon netværket. Og så har EU faktisk også deres egen Mastodon server, som du kan finde her.
Du kan downloade en app for Mastodon både til iPhone/iPad i Appstore og Google Play.
Men hvor mange brugere er der så på Mastodon? Selvfølgelig markant færre end på Twitter. Twitter har noget der minder om over 200 millioner månedligt aktive brugere. Her har Mastodon kun knap 400.000 månedlig aktive brugere. Netværket er dog i vækst, specielt efter nogle brugere har ledt efter et alternativ til Twitter, da Elon Musk købte Twitter. Fordi der er færre brugere, vil du derfor heller ikke kunne finde så mange personer du kender fra Twitter på Mastodon. Det er nok også det der er Mastodons største svaghed. Men når det er sagt så er det et spændende socialt netværk, jeg synes du skal prøve at give en chance. Og når du gør det, kan du jo starte med at følge min profil 🙂
Mentions