Mikroblog i Fediverset – Se forskellige muligheder her
Der findes andre mikroblogservere i Fediverset end Mastodon, og dem kan du få et overblik over her.
De fleste kender Mastodon som et Twitteralternativ når du skal starte en mikroblog, men faktisk rummer Fediverset meget andet software – noget bedre end andet. I denne artikel skal vi se på nogle af de forskellige muligheder der er, når det er en mikroblog du gerne vil starte i Fediverset. En mikroblog er en blog, hvor det er forholdsvis korte indlæg du vil lave, lidt ligesom Twitter.
Jeg oprettede en profil på Mastodon allerede tilbage i 2017 hvor Mastodon kun havde eksisteret i et års tid. På daværende tidspunkt brugte jeg dog ikke Mastodon så meget, men ligesom mange andre har jeg i 2022 stort set flyttet hele min mikroblogging fra Twitter til Mastodon. I maj 2022 startede jeg min single user instans af Mastodon, som var managed hosted af Masto.host, det er fortsat min primære profil. Men jeg er også begyndt at se efter andre muligheder, hvor man kan starte sin egen mikroblog server, og deltage i Fediverset.
Men hvorfor starte sin egen server? Det er for at bevare kontrollen med dit eget indhold, så du ikke er afhængig af at der er nogle der pludselig lukker den server, hvor du har din profil på, eller måske ikke har styr på backup. Da jeg startede min single user Mastodon instans, var jeg meget spændt på om det betød jeg bare fik et isoleret community, hvor der ikke var andre end mig selv. Men faktisk er det gået overraskende nemt med at få bygget en profil op og kommunikere med andre folk på andre instanser. Derfor er single user instanser for mig et godt alternativ, hvis du vil hoste din egen mikroblog.
Men lad os se på nogle af de forskellige muligheder jeg har fundet, hvor du kan starte en mikroblog i Fediverset.
Mastodon
Vi kommer nok ikke udenom at starte med Mastodon. Mastodon er udviklet af en tysk udvikler, og er langt det mest udbredte software i Fediverset. Markedsandelen er vist allerede over 90%, og det betyder at i de kommende år vil det formentlig være Mastodon der får den største udvikling og kompatibilitet med andre ting. Mastodon er rigtig godt software, det er simpelt og har et fint stilet udseende, og så fungerer det på mange måder som Twitter, hvis du er vant til at bruge det. Selvfølgelig med forbehold for de forskelle der er mellem Fediverset og Twitter.
Men Mastodon har også nogle ulemper, hvis du fx. tænker på at hoste din egen Mastodon server. Den er lidt tung at køre med, kræver nogle ressourcer, og hvis du vil køre det på en VPS, så er det ikke nødvendigvis den billigste VPS du skal købe. Den er udviklet i programmeringssproget Ruby on Rails.
Jeg har valgt at hoste min egen Mastodon instans via Managed hosting, hvor der er andre der klarer alt det tekniske. Det har jeg gjort ved Masto.host og det fungerer rigtig godt. Du kan se min Mastodon profil her. Hvis du ikke vil hoste din egen Mastodon instans, så kan jeg anbefale dig at oprette en profil på den danske server Expressional.social, hvor jeg også har en profil her.
Pleroma
Pleroma er et alternativ til Mastodon, der er udviklet i Elixir. Jeg har bemærket at mange der er i Fediverset med en single user instans kører med Pleroma, og det er nok fordi det er mere letvægtet end Mastodon. Det er meget kompatibelt med Mastodon, og fungerer derfor også i de fleste apps der også understøtter Mastodon. Pleroma er den andenmest udbredte server på Fediverset, næst efter Mastodon, men du skal være opmærksom på at udviklingen af Pleroma er gået lidt i stå grundet en konflikt i starten af 2022, hvorfor projektet nu er splittet i to forks, hvor det udvikles videre som Akkoma og Rebased. Jeg ved ikke hvor meget udvikling der er i selve det gamle Pleroma.
Pleroma blev skabt tilbage i 2016, nogenlunde samtidig som Mastodon kom frem. Bag udviklingen står en person, der har pseudonymet Lain. Jeg har oprettet en profil på en Pleroma server, som du kan finde her.
Akkoma
Akkoma er altså en fork af Pleroma, og den minder på mange måder fuldstændig om Pleroma. Men der er dog udviklet en del tilføjelser, herunder muligheden for at citere indlæg, som mange i Fediverset efterspørger. Den har også inspireret sig lidt af Misskey/Calckey og hentet nogle af de gode features herfra. Og så er den stadig letvægtet og derfor et godt alternativ som en letvægts mikroblog-server.
Rebased
Rebased er den anden fork af Pleroma, som udvikler sig i sin egen retning, og sammenligner du den med Akkoma og Pleroma så ligner den ikke så meget. Den bruger en frontend som hedder Soapbox, der er lidt mere stilet end det traditionelle Pleroma Frontend. Bag udviklingen står en person der hedder Alex Gleason. Jeg har oprettet en profil på en Rebased server der drives af udvikleren selv, som du kan finde her.
Misskey
Ved siden af Mastodon og Pleroma, blev der også udviklet et tredje projekt som implementerede mikroblogging i Fediverset. Det hedder Misskey og det blev udviklet i Japan, og er derfor præget meget af det. Det har sin helt egen API, i modsætning til fx. Pleroma og Mastodon der bruger den samme API, og det betyder at du kan ikke nødvendigvis bruge Mastodon-kompatible apps til at styre en Misskey profil. Misskey har implementeret deres egen Markup sprog, som skulle gøre det lettere at skrive indlæg der også var mere formateret end dem du kan finde på Mastodon.
Calckey
Calckey er en fork til Misskey, som især er forbedret for det engelsksprogede publikum. Det er udviklet af den 19-årige Kainoa Kanter fra Cali, der også kalder sig selv for ThatOneCalculator. Der bruges lidt flere emojis end du er vant til ved Mastodon, men ellers er det fint at det fx. er nemt at citere noget i Calckey. Hvis du gør det, bliver det dog ikke så pænt læst fra fx. en Mastodon profil, og det er en stor ulempe. Jeg har oprettet en profil på en Calckey server, som du kan finde her. Ligesom ved Misskey kan du ikke regne med at du kan bruge Mastodon-kompatible apps som Tusky eller Fedilab, her må du ud og finde andre apps, som i mine øjne ikke er lige så gode. Men bortset fra det, så er Calckey en udemærket Fedivers server.
GoToSocial
GoToSocial er et projekt jeg holder lidt øje med, og som for øjeblikket fortsat er i Alfa-udviklingsstadiet, men som forventer at gå over i Betastadiet i løbet af 2023. Det er et projekt, hvor meningen er at du kan installere en meget letvægtsinstans til Fediverset, som du primært skal kommunikere med via en app, men som til gengæld gør du kan hoste dine egne data. Der er mange ting der mangler at blive udviklet endnu, men projektet ser faktisk lovende ud.
Microblog.pub
Microblog.pub er ligesom GoToSocial et mindre projekt, hvor du kan installere en letvægsserver, men dette er kun til en single user instans. Dette projekt ser også lovende ud, men der er fortsat nogle mangler. Det læner sig også meget op af Indieweb, som er en slags understandard inden for Fediverset hvor man netop ønsker at eje sine egne data. Jeg har endnu ikke startet min egen Microblog.pub server, men overvejer at gøre det.
Honk
Nogle steder kan man se Honk blive fremhævet som endnu en letvægtet single user server. De eksempler jeg har set, har dog ikke set så interessant ud, og designet er ikke så pænt. Jeg ville mere gå efter GoToSocial eller Microblog.pub, hvis jeg skulle starte min egen single user letvægtsinstans.
WordPress
Vi kommer nok ikke helt uden om WordPress, som er det mest populære CMS på internettet, og som vel over 50% af internettets hjemmesider er lavet i. Her er der udviklet en række plugins som implementerer ActivityPub, og dermed får WordPress på Fediverset. Jeg har min egen WP mikroblog, som du kan finde her. Det her er stadig et projekt med mange mangler, men er samtidig et projekt jeg følger meget, fordi WordPress er på mange måder meget optimalt at bruge som mikroblogging. Især fordi du nemt i WordPress kan importere og eksportere indlæg, noget der mangler muligheden for i de fleste andet Fedivers software. Til gengæld savner jeg fortsat muligheden for at kunne interagere mere med min WP profil, at kommentarer skrevet i WordPress også kommer ind i Fediverset og muligheden for at kunne tilknytte en app, hvor jeg så kommunikerer på vegne af min WordPress Fedivers bruger. Forhåbentlig kommer der nogle af disse ting i 2023.
Det her er 10 forskellige Fedivers mikroblog-projektet, som jeg har kigget nærmere på i 2022, og som jeg vil følge yderligere i 2023. Jeg tror stadig det vigtigste er at følge Mastodon, fordi der er ingen tvivl om at det er her der vil blive prioriteret udvikling inden for Fediverset. Men det er interessant at se hvor de andre projekter udvikler sig hen, og jeg ville meget gerne se flere eksempler på software, hvor man let kan hoste sin egen single user instans, og på den både koble sig på Fediverset. Spændende at følge hvad 2023 byder på i Fediverset.