Mordet på Radio24syv – Læs hele historien her
Radio24syv er lukket, og i denne artikel kan du læse om hvordan det stille mord på den populære radio24syv begyndte.
Hvordan kunne det gå så galt, at en stor radiosucces gennem mere end otte år kunne blive spildt? Hvordan startede mordet på Radio24syv? Lad os lige kigge nærmere på hvordan det hele begyndte.
De fleste forbinder måske Dansk Folkeparti med at være dem der krævede, at Radio24syv skulle flytte til Jylland. Men faktisk stammede det hele fra Socialdemokraterne. I januar 2017 stillede Socialdemokraternes finansordfører Benny Engelbrecht nemlig forslaget om at flytte radiokanalen til Jylland.
Et års tid senere i marts 2018 kom det medieforlig, som førte til at Radio24syv i dag er lukket. Her stillede DF ganske vist krav om at kanalen skulle rykke til Vestdanmark. VLAK fik forhandlet andelen ned til at kun 50% af medarbejderne skulle befinde sig i Vestdanmark. Her udtalte Radio24syv at smertegrænsen ville være 60%. Efterfølgende strammede DF kravet til at det skulle være 70%. Og det var det der førte til at Radio24syv endte med ikke at søge FM udbuddet, fordi radiokanalen ikke kunne bestå under de betingelser.
FM udbuddet blev som bekendt vundet af Radio 4. Folkestemningen begyndte nu at brokke sig over at deres elskede radiokanal skulle lukke. DF blev bange, fordi valget var tæt på. Det fik dem til at foreslå at der nu også skulle laves et DAB-udbud. Dette DAB udbud søgte Radio24syv.
Men i oktober 2019 kom afgørelsen fra Radio og tv-nævnet. DAB-kanalen gik ikke til Radio24syv, men derimod til Radio Loud. Det førte til en kæmpe kritik af både Radio Loud og Radio og tv-nævnet. Radio Loud fordi deres ansøgning var fyldt med fejl, og de lovede radioværter der aldrig var blevet spurgt. Men også fejl fra Radio og tv-nævnets side. Blandt andet regnefejl og fejl hvor Radio Loud vandt, selvom de ansøgningen skrev de kun dækkede ca. 83% og kravet var at kanalen skulle være landsdækkende. Og en praksis i Radio og tv-nævnet der gjorde at de kunne ændre kriterierne efter kuverterne var åbnet, så de i praksis kunne kåre vinderen.
Politikere fra især Radikale Venstre gik ind i sagen, og der blev stillet en del spørgsmål til Radio og tv-nævnet. Men som loven var, så kunne Radio og tv-nævnet selv afgøre om de havde lavet fejl, og det mente de ikke selv. Det førte til at politikere og Radio24syv bad Ombudsmanden gå ind i sagen.
Men i dag meldte ombudsmanden ud, at han ikke ville gå ind i sagen. Om der kommer flere skridt hen imod en mulig redning af Radio24syv er uvist. Men praksis er at kanalen er lukket, medarbejderne er fyret og en del programmer er flyttet andre steder hen.