Nordnet Indeksfonde – God eller dårlig ide?

Nordnet har indført nogle indeksfonde der er lidt anderledes end klassiske investeringsfonde. Læs om dem her.

For nylig stødte jeg på Nordnet’s indeksfonde, som man kan købe gennem deres investeringsplatform. Det er en meget interessant form for investering, men samtidig er det også vigtigt at være opmærksom på forskellene mellem disse og klassiske investeringsbeviser.

Der har været en lidt blandet modtagelse af dem, hvor nogle synes det er en god ide og andre synes det er en investeringsfælde. I denne artikel prøver jeg at samle nogle af fordelene og ulemperne ved dem.

De nye indeksfonde blev lanceret i juni 2020, og der er følgende indeksfonde på nuværende tidspunkt:

  • Nordnet Indeksfond Danmark A
  • Nordnet Indeksfond Europa DKK
  • Nordnet Indeksfond Global DKK
  • Nordnet Indeksfond Nye Markeder DKK
  • Nordnet Indeksfond USA DKK

Fondende er passive indeksfonde, hvilket betyder at de følger de almindelige aktieindekser, såsom OMXC20. Danmark-fonden skiller sig lidt ud ift. de andre, fordi den styres og beskattes på en lidt anden måde end de andre. Ingen af fondene er børsnoterede – du kan kun købe dem gennem Nordnet.

Omkostninger

Den største fordel ved at investere i Nordnets fonde er at du kan købe dem kurtagefri. Normalt koster det omkring 0,1% kurtage eller minimum 29 kroner for at købe investeringsbeviser eller aktier. Men her koster det intet, hverken i købs- eller salgskurtage.

Det er især en fordel hvis du vil bruge det som en opsparing, hvor du sætter mindre beløb af ad gangen. Her vil kurtage hurtig blive en større omkostning ved investeringen.

ÅOP for fondene er også fine – de er mellem 0,2-0,4% – dette skal sammenlignes med ÅOP for investeringsforeninger der ofte er 0,5-1,5%. Til gengæld kan man også finde ETF’er der har ÅOP omkring 0,1%.

Udbytte

Nordnets fonde udbetaler IKKE udbytte, som mange investeringsforeninger gør. Det er altså udelukkende kursværdien som du tjener penge på.

Nogle kan godt lide at få udbytte betalingerne 1-2 gange årligt, og for dem vil Nordnets fonde ikke være den rette investering. Husk dog på, at når der udbetales udbytte falder kursen også tilsvarende, så i kroner og øre er der tale om det samme.

Syntetisk vs. fysisk replikerede

Nordnets indeksfonde er såkaldt syntetisk replikerede (for at være ærlig, kan jeg ikke se om det samme gælder for Nordnet Indeksfond Danmark, men i hvert fald de andre fonde). At de er syntetisk replikerede betyder at de følger et aktieindeks slavisk, fx. OMXC20, men fonden opkøber ikke aktierne rigtigt. Til gengæld har de andre aktiver der tilsvarer fondens værdi.

Det er lidt kompleks, men det foregår ved at fonden har en swapaftale med en modpart – for de fire udenlandske fonde er det JP Morgan, USA’s største bank. Den aftale gør at banken skal sikre at der leveres et afkast der svarer til indekset der følges.

Det står i modsætning til investeringsfonde fra investeringsforeninger der er fysisk replikerede. De bruger altså medlemmernes investeringer til at investere i rigtige aktier, og det er afkastet fra dem som svarer til fondens resultater.

Nogle er skeptiske overfor syntetiske fonde. De vil kun investere i ting, der også køber rigtige aktier, så man samtidig også støtter virksomhederne. Samtidig er det vigtig ved syntetiske fonde at vurdere om aktiverne fra modparten er i risiko for at miste værdi, fx. ved en konkurs. Hvad angår Nordnets indeksfonde er det nok ikke den største bekymring, fordi jeg tror ikke JP Morgan er i risiko for at gå konkurs lige nu.

Beskatning af Nordnets indeksfonde

Den vigtigste ulempe ved Nordnets indeksfonde er den måde de beskattes på. De fire udenlandske fonde beskattes som kapitalindkomst og efter lagerprincippet. Det betyder en højere skatteprocent, og så skal du også hvert år betale skat af værdien, også selvom de er urealiseret. Det er der mange der ikke kan lide.

Nordnet Indeksfond Danmark beskattes anderledes. Den beskattes faktisk som aktieindkomst og efter realiseringsprincippet, ligesom mange investeringsforeninger. Derfor indeholder Danmark-fonden ikke de skatteulemper du ser ved de udenlandske fonde.

Jeg håber dette gav dig et overblik over Nordnets indeksfonde. Hvis du har nogle spørgsmål, må du meget gerne skrive en kommentar nedenunder.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
mest stemt på
nyeste ældste
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x