Oversigt over Mastodon apps
Du kan bruge mange forskellige apps til Mastodon. I denne artikel kan du læse lidt om de forskellige apps der findes til Android og iOS.
Mastodon er open source, og det betyder at der findes ikke kun den officielle Mastodon app du kan bruge, når du skal læse og skrive toots. Der findes en lang række andre apps, og mange bruger faktisk en app der ikke er den officielle app. I denne artikel vil jeg forsøge at give et overblik over de forskellige apps der findes. Inspirationen til denne artikel fik jeg fra dette Google Sheets, hvor man kan se et fint overblik over de forskellige apps.
Android
Til Android findes der følgende apps:
- Den officielle Mastodon app
- Tusky
- Twidere
- Megalodon
- Tooot
- Fedilab
iOS
Til iPhone findes der følgende apps:
- Den officielle Mastodon app
- Metatext
- Toot!
- Tooot
- Mast
- Tootle
- Mercury
- Mastoot
- Tootoise
- Mammoth
- Tusker
- Woolly
- Ivory
De forskellige apps
Jeg har ikke prøvet alle disse apps, men nogle af dem har jeg prøvet. Hvis du har erfaringer med nogle af de apps, må du meget gerne skrive en kommentar. Jeg har en Android telefon, og på den har jeg installeret den officielle Mastodon app og Tusky. Der er ingen tvivl om at Tusky er langt bedre end den officielle app, men jeg kan alligevel også godt lide at bruge den officielle app.
Tusky er en af de bedste apps og så er den gratis. Og så viser den også linjer i en tråd så man kan se hvad der svares på. Kan i mange tilfælde anbefales som den app du skal vælge.
Fedilab er en interessant app, der indeholder mange avancerede funktioner. Den koster 20 kr. hvis du vil downloade den i Google Play, mens den er gratis hvis du bruger F-droid. Det bedste er at fedilab viser en tråd med linjer så man nemt får et overblik over hvad der svares på. Desuden understøttes også citering af toots, hvis ens instans understøtter det. Og så understøtter den meget Fedivers software, faktisk forlyder det at den snart også vil understøtte Calckey.
Tooot er god, fordi den kan det basale og fordi den er rar at kigge på. Nogle gange kan det være rart at der ikke er alle mulige funktioner man ikke skal bruge til noget.
Megalodon er udviklet udfra den originale app og det kan man godt se. Den er stort set som den originale app, bare med flere muligheder.
Til iPhone hører jeg en del bruger Metatext. Jeg har ikke selv prøvet den, men tror det er en udemærket app.
Sammenligning af apps
Nedenunder kan du se en kort gennemgang af de forskelle der er imellem de forskellige apps.
Gratis eller mod betaling?
Nogle apps er gratis, mens andre apps skal du betale for. Ofte kan mange af de gratis apps det samme som dem der koster noget, men på den anden side er der selvfølgelig ikke tale om dyre apps. Nedenunder kan du se hvilke apps der koster penge og hvilke der ikke gør. Du kan også se hvilke der er blevet opdateret i 2022, fordi det kan godt være man ikke skal vælge en app der ikke rigtig bliver udviklet mere.
Understøttelse af flere konti
Jeg har flere Mastodon konti, og derfor bruger jeg kun apps, hvor man har muligheden for at tilknytte flere konti. Heldigvis understøtter alle apps dette for øjeblikket.
Visning af tidslinje
Nedenunder kan du se nogle af de forskelle der er imellem, hvordan de forskellige tidslinjer vises i de enkelte apps. Som du kan se har især den officielle apps nogle mangler på dette område.
Lister
Jeg bruger ikke så meget lister i Mastodon, men disse er heller ikke understøttet i den officielle app. Hvis du bruger lister kan du nedenunder se hvilke apps der understøtter disse.
Hashtags understøttelse
Hashtags er rigtig gode til at finde nyt godt indhold, og dette er et af de områder hvor Mastodon i sig selv udvikles meget for tiden. Nedenunder kan du se hvilke apps der understøtter anvendelsen af disse direkte i app’en.
Visning af profiler
Nedenunder kan du se hvilke forskelle der er imellem de forskellige apps, for hvordan den viser profiler. Mastodon profiler indeholder jo flere detaljer, som kan være anvendelig at kunne se også i en app.
Visning af medier
Så kan du nedenunder også se hvordan billeder og andre medier vises i de enkelte apps.
Hjælpefunktioner
For synshæmmede indeholder Mastodon bl.a. muligheden for at kunne beskrive hvad et billede indeholder. Nogle af disse hjælpefunktioner er mere udbredte i nogle apps end andre. Det kan du se i nedenstående tabel.
Content Warnings (CW)
Nogle bruger meget Content Warnings, mens andre ikke bruger dem så meget. Jeg bruger dem ikke så meget, det kan du læse mere om her. Men nedenunder kan du se hvordan de forskellige apps understøtter disse.
Lav nye toots
Nedenunder kan du se nogle af de forskelle der er imellem hvordan du opretter nye toots i den enkelte app.
Notifikationer
Endelig kan du se forskellene imellem hvordan notifikationer vises i de enkelte apps.
Kender du til flere apps der virker med Mastodon? Skriv gerne en kommentar nedenunder, så tilføjer jeg den til listen.
@andreas Hvad med Ivory til iOS?