Sådan laver du et WordPress Child Theme

Hvis du vil tilpasse et tema i WordPress kan det være en god ide at lave et child theme. Se her hvad det er og hvordan du let laver et child tema.
Der findes tusindvis af temaer til WordPress, så du kan få det helt rigtige udseende af din hjemmeside. En del af dem er gratis, mens andre skal du betale for eller måske direkte få udviklet. Ens for dem alle er dog at du som regel med tiden gerne vil lave småjusteringer af temaet, så det ser ud nøjagtig som du gerne vil have det.
Det kan f.eks. være noget engelsk tekst du gerne vil have oversat til dansk. Eller måske du vil have indsat bestemte blokke eller kode i dit tema.

Opdater tema i WordPress

Man kan heldigvis nemt ændre det tema man har i WordPress. Det kan du gøre fra administrationen ved at vælge Udseende og så herefter Editor. Så får du alle temafilerne frem. Til højre kan du vælge hvilket tema du vil ændre – standard er det du har aktiveret. Lige nedenunder står alle filerne listet og så er det jo bare at vælge den fil du vil redigere. Til venstre får du koden frem. Når du er færdig klikker du på “Opdater fil” nede i bunden.

Faren ved at opdatere på denne måde, er at når der så kommer en opdatering til dit tema, og denne fil tilfældigt også skal opdateres så overskriver den alt det arbejde du har lavet og du kan så begynde forfra.

Lav et child tema

Løsningen er at lave et child tema. Det er et nyt tema, der arver alle filerne fra det gamle tema, men så også gør du muligt at tilpasse filerne selv. I princippet består et child tema kun af en ny functions.php fil og en style.css fil. Her kan du tilføje nye funktioner til dit tema og også nye CSS tags så du kan tilpasse udseendet.
Den letteste måde at lave et nyt child tema er med det plugin der hedder Child Theme Creator by Orbisius. Når du har installeret dette klikker du Udseende og så Orbisius Child Theme Creator. Så får du listet alle de parent themes der findes på din WordPress. Du vælger så bare det tema du vil have lavet et child theme for og klikker på Create Child Theme.
Jeg plejer at sætte kryds i “Switch theme to the new theme after it is created” og “Customize title, description etc.”. Dette gør dels at du skifter til det nye tema når det er oprettet og dels at du får mulighed for at angive din egen titel og beskrivelse for det nye tema.
Når det er oprettet kan du gå ind i Editor og så redigere i de nye filer der findes i dit child tema. Hvis du vil tilpasse en ny fil, kopierer du bare denne over i mappen for dit child tema og redigerer i den. Hvis der ligger en fil både i parent tema mappen og child tema mappen, så er det child temaet der bliver indlæst.
Du skal jo så være opmærksom på, at så opdateres denne fil ikke ved opdateringen af dit parent tema. Når dette opdateres kan du stille og roligt se hvad ændringerne måtte være, og så implementere dem, hvis det er nødvendigt.
Dette var lidt kort om hvordan du opretter et child tema. Hvis du har nogle spørgsmål er du velkommen til at skrive en kommentar.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

2 Comments
mest stemt på
nyeste ældste
Inline Feedbacks
View all comments
Mette siger:

Hvordan undgår jeg at de justeringer jeg har lavet i PHP filerne ikke overskrives, når jeg opdaterer mit parent theme?
Kan jeg blot kopiere de berørte php filer over i mit child theme? Eller?

Ja, de filer skal bare være en del af dit child theme. Hvis en fil findes i både det originale tema og dit child theme er det den fil i dit child theme der som udgangspunkt gælder.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x