Sådan spotter du en falsk Twitter konto
I denne artikel kan du se hvordan du kan tjekke om en Twitter konto er falsk. Der er nemlig flere tegn du kan kigge efter.
Nogle analyser har vist at 4% af alle Twitter konti er falske. Tilbage i 2013 hævdede en rapport, at der var 20 millioner falske konti, og det tal er næppe blevet mindre. Men hvordan genkender man egentlig de falske konti? Det skal vi se nærmere på i denne artikel.
Først skal vi lige kigge på hvad en falsk konto egentlig er. Der kan nemlig være mange forskellige definitioner. Lad mig lige nævne nogle enkelte:
- En falsk konto kan være en konto, som udelukkende styres af en robot.
- En falsk konto kan være en konto, der ikke repræsenterer en rigtig person, men godt kan styres af et menneske.
- En falsk konto kan være en konto, der repræsenterer en rigtig person, der dog har valgt at være anonym.
De fleste er nok enige i at de første to definitioner er eksempler på falske konti, der ikke burde eksistere. Den sidste definition vil dele vandende. Fordi er det så slemt at man vælger at være anonym på sociale medier? Behøver man at stå frem med navn og billede?
Det synes jeg egentlig ikke. Men i nogle tilfælde bruges anonyme konto udelukkende til at svine andre til eller sprede konspirationsteorier, hvor formålet med anonymiteten ikke er at værne om sit eget privatliv, men derimod ikke tage ansvar for de ytringer man kommer med. I de tilfælde synes jeg det er krysteragtigt at gemme sig bag en falsk konto. Det er heller ikke nogen jeg har lyst til at have en debat med.
Men lad os komme tilbage til hvordan man genkender en falsk konto. Her vil vi fokusere på de falske konti, der opfylder de første to definitioner. Her kan der nemlig være mange forskellige kendetegn man kan kigge efter. Heriblandt:
- Kontoen har enten ikke noget profilbillede eller bruger et stock foto som profilbillede. Falske konti vil normalt ikke stå frem med deres eget profilfoto.
- Navnet på kontoen er lidt for almindeligt. Navne som “Hans Hansen” bør vække mere mistanke end et mere specifikt navn. Formålet ved at vælge for almindelige navne, er at det bliver sværere at tjekke deres identitet.
- Der indgår mange tal i deres brugernavn. Når konti oprettes tildeles de et brugernavn, som man kan lave om. Ofte kommer der automatisk til at indgå en række tal i brugernavnet, og hvis man ikke ændrer det, ser det sådan ud. Det vil være tilfældet ved mange falske konti.
- Kontoen har få følgere – og dem der er ser selv falske ud.
- Kontoen har en del spam i blandt sine tweets.
- Kontoen har ikke nogen detaljeret biografi.
- Der er mange tweets med nøjagtig samme tekst. Det er tegn på en robot.
Jeg håber dette hjalp lidt med at spotte de falske Twitter konti. Du kan også læse en tidligere artikel jeg har skrevet, om hvordan man tjekker Twitter pornbots, som også er en form for falske konti.