Sletning og genskabning af filer
Mange undrer sig over hvorfor man kan genskabe filer, man lige har slettet. Men det kan man faktisk i mange tilfælde, i hvert fald hvis de ikke er slettet ordentligt. I denne artikel vil jeg komme lidt ind på hvad der egentlig sker når man sletter filer og hvorfor man så kan genskabe dem.
Når du sletter en fil med Windows, så slettes den faktisk ikke fra harddisken. Filen findes stadig på harddisken. Det eneste der sker, er at operativsystemet markerer filen som ledig plads på harddisken – men den fjernes ikke fra harddisken.
Windows holder styr på filer på en harddisk med såkaldte pointers. Disse fortæller Windows at her findes en fil på harddisken. Og når du så sletter filen, så slettes denne pointer, så Windows tror at filen ikke findes og at denne plads på harddisken kan overskrives.
Så en fil fjernes først fra harddisken når den overskrives. Så skal man effektivt fjerne en fil fra en harddisk, skal man have noget software der ved sletning overskriver filen.
Det betyder til gengæld også at du kan anvende software til at genskabe filer der er blevet slettes, dvs. hvor de stadig findes på harddisken, men hvor pointeren er slettes. Dette kan f.eks. Recuva gøre.
Recuva og lign. software kan dog kun genskabe filen, hvis den ikke er blevet overskrevet. Dette sker typisk, hvis det er længe efter du har slettet den. Så har du slettet en fil ved en fejl, skal du få den genskabt hurtigst muligt efter.