Valutareserven – Hvad er det?
Hver måned offentliggør Nationalbanken ændringer i valutareserven, men hvad er den egentlig? Det kigger vi på her.
Nationalbanken er den danske centralbank, og en af de nøgletal du kan følge med i hver måned er ændringer i Valutareserven. Det er betegnelsen for beholdningen af fremmed valuta, guld og andre kortfristede tilgodehavender som Nationalbanken har overfor udlandet.
Valutareserven kan blive styrket eller svækket, og det er Nationalbanken der styrer dette. Nationalbanken kan købe udenlandsk valuta op i bytte med danske kroner, svækker dette kronekursen, der derfor falder. Omvendt hvis Nationalbanken sælger udenlandsk valuta i bytte med danske kroner, styrker dette kronekursen, der derfor stiger.
Et andet instrument Nationalbanken kan bruge er at ændre renten. Hvis Nationalbanken øger renten, vil udlandet være mere interesseret i at investere i Danske kroner, hvorfor kronekursen stiger. Omvendt hvis Nationalbanken sænker renten, vil udlandet være mindre interesseret i investering i Danske kroner, hvorfor kronekursen falder.
Når Nationalbanken vil have kronekursen til at stige overfor euro, kan de altså gøre to ting. De kan enten sælge ud af valutareserven i bytte for danske kroner, eller de kan hæve renten.
Omvendt hvis Nationalbanken vil have kronekursen til at falde, kan de købe ind af udenlandsk valuta til valutareserven, eller de kan sænke renten.
Statens gæld har også betydning for valutareserven. Når staten optager udenlandske lån øges valutareserven, mens denne svækkes når staten betaler af på lånene.
Valutareserven blev mindre i januar 2021
Den 2. bankdag hver måned offentliggøres resultater for valutareserven for forrige måned af Nationalbanken. For nylig kunne Nationalbanken fx. fortælle at Valutareserven var faldet med 11,4 milliarder kroner i januar 2021.
Her fortæller Nationalbanken, at de 1,4 milliarder kroner skyldes, at Nationalbanken har solgt valuta. De resterende 10 milliarder kroner skyldes at Nationalbanken har betalt af på udenlandske lån.
Hvorfor er valutareserven vigtig?
Men hvorfor er det vigtigt at følge med i valutareserven? Fordi her kan du se om Nationalbanken nærmer sig at skulle ændre renten. Og hvis renten stiger vil det kunne påvirke aktiemarkedet, fordi flere så vil investere i obligationer. Omvendt hvis renten falder, vil flere formentlig investere i aktier.
Samtidig påvirker det kronekursen, og det kan også være vigtig for dine investeringer.
Jeg håber denne artikel gav et indblik hvad valutareserven er for noget og hvorfor den kan være vigtig for aktionærer.