Norske klejner
Dette er en opskrift på norske klejner.
Jeg har gennem tiden delt nogle få af de bedste opskrifter, som jeg ofte bruger. Den kommende tid vil jeg gerne dele flere af de opskrifter jeg selv bruger. Dels fordi jeg så selv har nem adgang til at finde opskriften igen, men også fordi jeg gerne vil dele den med dig. Du er meget velkommen til selv at bidrage med tips og tricks til opskrifter eller spørgsmål i kommentarerne nederst.
Dette er en opskrift på norske klejner. Se også min opskrift på almindelige klejner. Du skal bruge disse ingredienser:
- 1,5 dl mælk
- 500 g mel
- 100 g smør
- 2 æg
- 1 pk gær
- 50 g sukker
- 1 spsk vaniljesukker
- 2 pk. palmin
Du laver dem på følgende måde:
- Lun mælk og rør gæren i.
- Tilsæt sukker, vaniljesukker og kardemomme.
- Tilsæt æg og rør godt rundt.
- Tilsæt smør i små tern og halvdelen af melet. Rør rundt.
- Tilsæt 1 spsk. mel ad gangen indtil vejen slipper skålen helt.
- Sæt til hævning 30 minutter.
- Rul ud til en firkant 20×50 cm der er ca. 1 cm tyk.
- Del dejen på midten til 2 stykker á 10 x 50 cm.
- Del ud i stykker á 5 x 10 cm. Brug en kniv eller en klejnespore. Lav et snit på midten af hver firkant og træk den ene ende igennem til en klejne.
- Smelt palmin i en tykbundet gryde til den er 180 grader. Palmin må ikke blive for varm.
- Kog klejnerne lidt ad gangen i ca. 2-3 minutter. Vend dem i gryden når de er lysebrune.
- Læg dem på en køkkenrulle til de er afkølet.
Til glasur kan anvendes flormelis, citronskal, citronsaft, vand og gul konditorfarve. Klejnerne kan fryses ned og lunes i ovnen. Serveres med drys af flormelis og vanilje.